Pevné celozrnné špaldové tortilly
Udělat dobré pevné pšeničné tortilly není zas tak snadné, jak by se mohlo zdát. Tento recept sice není úplně autentický, protože v něm není sádlo a naopak obsahuje kypřící prášek do pečiva a „mléko“. Ale chuť je naprosto opravdová, jako bonus jsou tyhle tortilly celozrnné špaldové. A, jak prohlásil můj manžel, jsou lepší než kupované. Tyto tortilly můžete naplnit a zamotat jako burritos, hodí se do nich maso, slanina, sýr či jeho veganská alternativa, míchaná vajíčka, refried beans nebo jiné úpravy fazolí, mexická rýže, zelenina, různé salsy a také guacamole. Na tomto blogu najdete i recept na měkké přílohové tortilly.
Suroviny
- 2,5 až 3 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 0,75 hrnku horkého obilného rostlinného „mléka“ (tentokrát jsem použila jahelný nápoj Isola)
- 1,5 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička nerafinované mořské soli
- 2 lžičky olivového oleje
Postup
Smíchejte 2 hrnky mouky, prášek do pečiva, sůl a olej a přilijte horké „mléko“.
Promíchejte, až se směs spojí do lepkavého těsta a vyklopte ho na pomoučenou pracovní desku.
Hněťte asi dvě minuty, do těsta zapracujte tolik mouky, až je pružné a téměř nelepivé. Těsto nesmí být moc mokré, aby šlo poté vyválet, ale zároveň ne moc suché, aby byly tortilly nedusivé. Hotové těsto přesuňte do misky, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat.
Poté těsto rozdělte na 8 dílů, z každého vytvarujte kouli a obalte ji v mouce. Koule těsta na pomoučené pracovní desce přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
Postupně z jednotlivých dílů těsta na vydatně pomoučené pracovní desce vyvalujte tenké placky o průměru přibližně 22 cm.
Na rozpálené silnostěnné pánvi tortilly krátce upečte, z každé strany přibližně půl minuty. Mohou se v nich začít objevovat nízké bubliny. Nedělejte tortilly příliš dlouho, lámaly by se.
Hotové tortilly ukládejte do čisté utěrky nebo plátěného ubrousku, ihned je zakryjte a podávejte teplé. Pokud vychladnou, před podáváním je krátce v troubě prohřejte zabalené do alobalu.