Piškotový dort s jogurtovým a jahodovým želé
Jelikož už umím vyrobit nemléčný jogurt z kokosového „mléka“, nic mi nebránilo zkusit i želatinový jogurtový dort. Vzhledově ještě mám co ladit, určitě by mu také prospělo použít jahod větší množství a navíc čerstvých, ne mražených, ale i tak jsem si po víc jak 4 letech na bezmléčné dietě tento moučník velmi užila (rozumějte skoro celý sama snědla).
Suroviny
- 50 g nepražených kešu ořechů
- 500 ml alespoň 60 % kokosového „mléka“ bez aditiv (kupuju AROY-D
- 7 plátků želatiny
- 1 kapsle kvalitních probiotik (např. Colon Dophilus, v lékárně je umí objednat)
- 4 lžíce rýžového sirupu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 90 g rýžového sirupu
- 90 g alespoň 60% kokosového „mléka“ bez aditiv
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 60 g hladké rýžové mouky
- 15 g hladké kukuřičné mouky
- 15 g pohankové mouky
- 1,5 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka soli
- 350 g mražených jahod
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 3 plátky želatiny
Postup
Na alespoň 2 hodiny, lépe na 8 hodin, namočte kešu ořechy. Poté je sceďte a propláchněte, vodu vylijte. Z kokosového „mléka“ odeberte 1/2 hrnku a namočte do něj na 10 až 15 minut želatinu, poté ji opatrným zahříváním rozpusťte (dle postupu na obalu).
Do mixéru vložte okapané kešu ořechy, přidejte studené kokosové „méko“ a teplé kokosové „mléko“ s rozpuštěnou želatinou a velmi dobře rozmixujte. Poté dovnitř vysypte obsah kapsle probiotik a ještě krátce mixujte. Směs na kokosové jogurtové želé přelijte do dostatečně velké zchladlé sklenice vysterilizované vroucí vodou. Sklenici zavíčkujte, ale víčko nedotahujte, nechejte fermentovat při 40 °C (já ho dala do trouby na program kynutí těsta) přibližně 24 hodin. Ke konci ho můžete po promíchání ochutnávat, jestli je už dostatečně kyselé.
Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Smíchejte mouky a prášek do pečiva. Žloutky vyšlehejte s rýžovým sirupem a vanilkovým extraktem do pěny a postupně přidejte kokosové „mléko“. Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte mouky s práškem do pečiva a nakonec po částech bílkový sníh. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 25 až 30 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by se na špejli vůbec nemělo lepit). Hotový piškot nechejte dobře vychladnout.
Do směsi na jogurtové želé míchejte rýžový sirup a vanilkový extrakt, uložte ji do chladničky a za občasného promíchávání nechejte vychladnout a začít houstnout. Jahody nechejte rozmrznout a pořádně z nich vytéct šťávu. Doplňte ji vodou na 250 ml a rozmíchejte v ní rýžový sirup. Odeberte 100 ml oslazené jahodové štávy a namočte do ní plátky želatiny.
Na vychladlý piškot rozetřete tuhnoucí jogurtový krém a rozprostřete na něj okapané jahody. Pak opatrným zahříváním rozpusťte želatinu namočenou v části jahodové štávy, po rozpuštění želatiny postupně vmíchejte i zbylou jahodovou štávu a červenou směs nalijte nahoru na jogurtové želé a jahody. Dort umístěte do chladničky, aby obě želé ztuhla, to může trvat až několik hodin.