Polotvrdý kešu „sýr“
Ani na bezmléčné dietě si nemusíte odpírat variace na pizzu, grilované sandwiche, zapékaná jídla a sýrové omáčky. Nebude to sice chutnat stejně, ale kešu „sýr“ funkci plátkového či strouhaného sýra splní obstojně. Můžete zkoušet různé variace, např. se sušenými rajčaty, chilli a jiným kořením nebo s bylinkami. Následující recept je s uzenou paprikou a česnekem.
Suroviny
- 60 g nepražených kešu ořechů
- 125ml vody + voda na namočení ořechů
- 1,5 lžičky agaru
- 1 stroužek česneku
- půl lžičky nerafinované mořské soli
- půl lžičky uzené sladké papriky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 50 ml (nebo podle vaší chuti i méně) citrónové šťávy
- pár kapek oleje, např. olivového
Postup
Kešu ořechy alespoň 8 hodin předem namočte.
Druhý den do odměřeného množství vody přidejte agar, uveďte do varu, stáhněte plamen a vařte zhruba 5 minut, až se agar rozpustí.
Z ořechů slijte vodu, vsypte je do mixovací nádoby a přidejte k nim oloupaný stroužek česneku, mořskou sůl, uzenou papriku a lahůdkové droždí.
Přilijte citrónovou šťávu a horký rozpuštěný agar.
Směs mixujte několik minut dohladka.
Ještě teplou směs ihned nalijte do skleněné nádoby lehce vymazané olejem a nechte v ledničce ztuhnout. Trvá to méně než 4 hodiny.
Hotový kešu „sýr“ nakrájejte na plátky nebo nahrubo nastrouhejte a ihned použijte při vaření. Zbytek kešu „sýra“ je možné vcelku několik týdnů uchovat i v mrazničce, pak se ale drobí. Nicméně na zapékaná jídla jde použít.