Přes noc pečená kachna se špaldovým houskovým knedlíkem a kysaným zelím
Pečená kachna, knedlík a zelí – to je česká klasika. A já jsem si s tím, jak je mým zvykem, trochu pohrála. Odlehčila jsem knedlíky použitím špaldové mouky (v rámci low carb stravy můžete zkusit knedlíky zeleninové a nebo dýňové, i ty jde upéct podobně jako předchozí), kysané zelí jsem neničila dlouhým vařením a přípravu kachny jsem si maximálně usnadnila. Peču ji při nízké teplotě přes noc a poté jen ogriluju dokřupava, je to téměř bez práce. Pokud nemáte rádi, když maso odpadává z kostí, pečení při nízké teplotě zkraťte přibližně na polovinu.
Suroviny
- 1 malá kachna
- celý kmín
- mouka a voda na pevné těsto k utěsnění pekáče
- 125 g hladké chlebové špaldové mouky
- 125 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička sušeného (nebo 1/2 lžičky instantního) droždí
- 1/2 vejce
- 1 malá bagetka nebo 1 rohlík
- kysané zelí
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Den předem kachnu omyjte, vložte ji do pekáče, nasolte a posypte kmínem. Nepodlévejte ji.
Pekáč přiklopte. Z mouky a vody vypracujte pevné těsto a utěsněte s ním spoj mezi horní a dolní polovinou pekáče. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a kachnu pečte přibližně 8 hodin.
V míse smíchejte mouky se solí, uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj vejce rozmíchané se 125 ml vody a droždím. Do tekutiny vmíchejte trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu.
Vykynutý kvásek propracujte se zbylou mouku na pružné těsto, podle potřeby přisypte mouku. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Pak do něj jemně zapracujte na kostky nakrájenou bagetku nebo rohlík.
Z těsta vytvarujte šišku, položte ji na pomoučenou desku, zakryjte utěrkou a knedlík nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Já jsem dělala dvojnásobek těsta, měla jsem proto dvě šišky knedlíku. Jednu uvařenou a nakrájenou jsem pak v sáčku uložila do mrazáku.
Z pekáče s kachnou oloupejte vysušené těsnící těsto, odklopte vrchní díl pekáče a kachnu dejte do trouby dopéct na zhruba 1 hodinu pod gril, aby její kůže byla zlatavá a křupavá.
Do jiného pekáče umístěte mřížku a nalijte do něj tolik vody, aby sahala centimetr nebo víc pod úroveň mřížky. Pekáč zakryjte druhým dílem a uveďte vodu do varu.
Jakmile voda v pekáči vře, na mřížku umístěte ubrousek a na něj opatrně přeneste vykynutý knedlík. Zakryjte ho ubrouskem, pekáč přiklopte a knedlík vařte v páře přibližně 30 minut.
Do malého hrnce dejte ohřát kysané zelí, nevařte ho.
Jakmile je knedlík uvařený, odhrňte z něj ubrousek a knedlík vyndejte z pekáče.
Ještě horký knedlík nakrájejte pomocí režné nitě na plátky. Kachnu vyndejte z trouby a naporcujte ji. Kachnu ihned podávejte s ohřátým kysaným zelím a se špaldovým houskovým knedlíkem politým výpekem a sádlem z kachny.