Rajská omáčka
Klasická česká kuchyně původně nestávala na bílé mouce a cukru. Jen se receptury v jistém období našich dějin zvrhly. Poctivé suroviny byly nastaveny levným zahušťovadlem, pšeničnou moukou. Přitom v podstatě veškeré omáčky je možné připravit jen s pomocí dobře vybraných druhů zeleniny. Chuť a konzistence omáček bude i bez mouky perfektní, ne-li dokonce lepší. Díky důkladnému rozmixování podušené zeleniny získáte omáčky chuťově výrazné, husté a přitom krásně hladké. A výjimkou není ani rajská omáčka.
Místo mouky a cukru jsem na zahuštění a současně i na doslazení omáčky použila trochu mrkve a cibuli navíc. Ostatní suroviny jsou stejné, jaké patří do tradičně připravené rajské omáčky. A nejsem sama, podobné přístup má i autorka webu Recepty na hubnutí, mrkněte na její rajskou omáčku z pomalého hrnce. Ten já ale nevlastním. Proto i rajskou vařím na běžné varné desce.
… ” vařené hovězí s rajskou omáčkou je klasika ” …
Rajská omáčka se ale nehodí jen k vařenému hovězímu masu. Můžete si k ní dát třeba vepřovou sekanou pečeni, případně vařené fazole, pokud je trávíte dobře a nevadí vám větší množství sacharidů. A moje děti jednoznačně hlasují pro masové kuličky, ať už jsou vepřové, hovězí či krůtí. Ať už zvolíte jakýkoliv zdroj bílkovin, stačí mít v mrazničce zásobu vývaru z masa a nebo kostí na přípravu rajské omáčky. Vodu je možné použít také, nicméně s vývarem je omáčka mnohem chutnější.
Rajská omáčka
Suroviny
Maso a vývar
- 1 kg zadního hovězího masa (vyzrálé kýty či květové špičky)
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve
- 2 ks bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- nerafinovaná sůl
Omáčka
- 2 ks cibule (velké)
- 1 ks mrkve (menší)
- 25 g másla (nebo olivového oleje)
- 700 g rajčatového pyré (passaty)
- 2 ks bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 1 svitek skořice (nebo ½ lžičky mleté skořice)
- nerafinovaná sůl
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup
Maso a vývar
- Mrkev očistěte a zbavte zbytků kořínků. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl.
- Do hrnce vložte hovězí maso, mrkev, cibuli, koření a sůl a přilijte tolik vody, aby bylo vše ponořené.
- Hrnec přiklopte pokličkou a jeho obsah uveďte do varu. Poté výkon plotýnky stáhněte na minimum a vše nechejte mírným varem probublávat, dokud maso nezměkne. Bude to trvat 2 hodiny nebo déle.
- Uvařené maso nechejte ve vývaru vychladnout. Poté ho vyndejte a nakrájejte na plátky. Před podáváním maso ve vývaru ohřejte.
Omáčka
- Mrkev očistěte a zbavte zbytků kořínků. Cibule oloupejte. Obojí nakrájejte nadrobno.
- Mrkev a cibuli orestujte na tuku dosklovita, přidejte koření a ještě krátce prohřejte.
- Přilijte rajčatové pyré a ½ hrnku vývaru.
- Za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte výkon plotýnky na minimum, hrnec zakryjte pokličkou a omáčku vařte přibližně půl hodiny za občasného míchání.
- Z provařené omáčky vyndejte koření a rozmixujte ji dohladka. Podle potřeby ji nařeďte vývarem a dochuťte solí a citrónovou šťávou. Krátce ji povařte.
- Hotovou rajskou omáčku podávejte s ohřátým vařeným hovězím masem a přílohou dle svých preferencí.
Tipy
Chcete-li se držet low carb stravy, pak jsou přílohy typu kynuté knedlíky, těstoviny i rýže prakticky mimo hru. Já si na talíř nabrala jen maso s omáčkou. Avšak možností je mnoho. Mrkněte na můj článek s přehledem nízkosacharidových příloh a vybírejte. Já bych doporučila pečené zeleninové knedlíky a nebo palačinkové nudle.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.