Refried beans
V USA a v Mexiku patři mezi nejoblíbenější druhy fazole pinto. Jedí se vařené na různé způsoby, přidávají se do chili con carne, používají se jako náplň do burritos – celé nebo rozmačkané na kaši. Španělsky se na kaši rozmačkaných a osmaženým fazolím říká frijoles refritos, anglicky refried beans a česky fazole … nepřeložitelné, zůstaňme tedy u originálních názvů. Pokud chcete autentické refried beans, použijte sádlo, na kvalitním sádle není nic nezdravého a dodá skvělý chuťový základ. Jste-li vegetariáni, použijte rostlinný olej a víc cibule, česneku a soli, ale nebude to úplně ono. Ačkoliv fazole obsahují puriny, je možné je jíst i při dně.
Suroviny
- 500 g pinto fazolí
- 100 g kůže se slaniny nebo špeku
- 2 malé cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce sádla
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Večer propláchněte a do dostatku vody namočte fazole.
Druhý den z fazolí sceďte vodu a do hrnce nalijte tolik čerstvé vody, aby hladina byla přibližně 5 cm nad fazolemi. Přidejte jednu na klínky pokrájenou cibuli a kůži ze slaniny nebo špek (nebo sůl), hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah rychle uveďte do varu.
Fazole na mírném plameni uvařte do velmi měkka. Může to trvat hodinu, dvě i více, záleží na čerstvosti fazolí a na tvrdosti vody. Z uvařených fazolí vylovte slaninu nebo špek a vyhoďte ho.
Ve velké hluboké pánvi na sádle dosklovita osmahněte nadrobno pokrájenou druhou cibuli, přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte.
Do pánve přidejte fazole včetně tekutiny a rozmačkejte je na kaši (např. šťouchadlem na brambory). Za stálého míchání je prosmažte, dochuťte solí.
Refried beans podávejte s výraznou salsou či guacamole, mexickou rýží nebo nachos, použijte je jako součást hlavního jídla nebo je zamotejte do tortill na burritos.