Rychlé špagety s tuňákem, avokádem a citrónem
Potřebovala jsem udělat rychle oběd, pokud možno zdravý. Jenže zásoby ve spíži a v lednici nebyly valné. Ale měla jsem těstoviny, olivový olej (miluji extra virgine olej z oliv Kalamata), tuňáka v konzervě, chemicky neošetřený citrón a dokonce i avokádo. S tím už se dalo pracovat, chtělo to jen trochu inspirace. Proběhla jsem kuchařky, nic, takže jsem, jak jinak, začala googlit. A tady máte výsledek.
Suroviny
- 175 g kukuřičných nebo kukuřično-quinoových špaget
- 1 avokádo (nejlépe odrůdy Hass)
- polovina chemicky neošetřeného citrónu
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (130 g)
- 5 lžic olivového oleje extra virgine
- nerafinovaná mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
Dejte vařit osolenou vodu na špagety, jakmile bude voda vřít, vsypte do ní špagety a uvařte je podle návodu na obalu. Mezitím otevřete konzervu tuňáka a rozpulte avokádo.
Z avokáda vyndejte pecku, dužninu vyberte ze slupky lžící a rozmačkejte ji vidličkou. Přidejte k ní najemno nastrouhanou citrónovou kůru, vymačkanou citrónovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej.
Nakonec k ochucenému avokádu vmíchejte okapané kousky tuňáka.
Uvařené špagety sceďte, do ještě horkých vmíchejte ochucené avokádo s tuňákem a ihned podávejte.