Skotská vejce z telecího masa

Znáte jídlo pod názvem pštrosí vejce? Tak skotská vejce jsou vlastně úplně totéž. Vajíčka uvařená naměkko obalíte ochuceným mletým masem a usmažíte. Starý anglický recept neobsahoval žádný strouhankový obal, i když je dnes obvyklý. A jelikož já pečivo a ani moc ořechy (mleté se dají použít místo strouhanky) nejím, držím se v tomto bodě původního postupu.

Narazíte i na recepty, kdy se skotská vejce místo smažení pečou. Ano, také jsem to zkoušela. Fritovat, stát u bublajícího prskajícího horkého tuku není zrovna moje oblíbená činnost. Vše strčit najednou do trouby je, bez debaty, mnohem jednodušší. Jenže ono to má své velké ALE.

Pečený masový obal není tak šťavnatý a vajíčko skončí skoro najisto se žloutkem natvrdo. Hodně by mě zajímala příprava skotských vajec v horkovzdušné fritéze. Jenže kde sehnat nějakou bez běžných nepřilnavých povrchů (teflonu a podobně), které jsou nemálo rizikové. Zatím vím jen o Ninja Foodi, který má nádobu s keramickou vrstvou. Ale v Česku ho snad nikdo neprodává, i když majitelka eshopu Pravé Bio o dovozu uvažuje.

… ” myslíte, že skotská vejce bez strouhanky drží dobře pohromadě ” …

Jasně, jen použijte opravdu jemně mleté maso. Moc hrubé špatně na vajíčku drží a nebo při smažení praská. Běžně se vejce balí do klobáskové či jinak ochucené směsi z vepřového masa. Já se ale rozhodla pro chuťově odlehčenou kombinaci telecího masa, petrželky a citrónové kůry. Není to zrovna tradiční, nicméně taky parádní. Tahle kombinace se hodí i k vepřovému masu.

Skotská vejce z telecího masa

Vařená vajíčka obalená v mletém mase a usmažená
Chod hlavní jídlo
Množství 6 porcí
Příprava 15 minut
Vaření 15 minut

Suroviny

  • 600 g mletého telecího masa (nebo vepřového)
  • 1 lžíce citrónové kůry (čerstvě nastrouhané)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky (najemno nasekané)
  • 6 ks středních vajec (s neporušenou skořápkou a pokojové teploty)
  • nerafinovaná sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 hrnky sádla

Postup

  • Najemno namleté maso propracujte se solí, několika špetkami mletého pepře, nastrouhanou citrónovou kůrou a najemno nasekanou petrželkou.
  • Vejce vložte do vlažné vody a rychle uveďte do varu (při tomto postupu nemají takové tendence praskat). Poté je vařte 5 až 6 minut, takzvaně na hniličku. Jejich bílek už bude poměrně pevný, ale žloutek ještě tekutý.
  • Uvařená vejce prudce ochlaďte a oloupejte.
  • Do menšího hrnce dejte rozehřívat sádlo. Sádla potřebujete tolik, aby v něm skotská vejce mohla plavat, nedotýkala se dna hrnce.
  • Masovou směs rozdělte na 6 dílů. Každé z vajec pečlivě obalte masem, aby nikde nekoukalo. Masový obal dobře upěchujte, aby vám pak při smažení nepraskal.
  • Vařená vajíčka obalená masovou směsí postupně usmažte ve vysoké vrstvě sádla. Mletého masa není silná vrstva, takže bude stačit jen několik minut tepelné úpravy. Cílem je, aby byla masová vrstva propečená, ale žloutek ve vajíčku ještě nebyl natvrdo.
  • Hotová skotská vejce podávejte ještě teplá s přílohou dle vašeho výběru. Ale dají se jíst i vychladlá, třeba někde na cestách.

Tipy

V tomto receptu nepoužívejte čerstvě snesená vajíčka. Velmi špatně se loupou.
Ale pro snazší práci i ta starší po uvaření rychle ochlaďte, nejlépe ve studené vodě s ledem.

Ke skotským vejcím se nejvíc jako příloha hodí buď salát z čerstvé zeleniny a nebo nějaká kaše, klasická bramborová či zeleninová. Chybu neuděláte s kaší dýňovou, míchanou oranžovou, ani s květákovou.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: