Slaninová omeleta z vaflovače

Miluji vajíčka k snídani. Ale děti už začínají protestovat. Vlastně ani ne proti vajíčkům jako takovým, i když to říkají. Důležité je totiž to, aby pokaždé vypadala a chutnala odlišně. Na sladko to mohou být palačinky, lívance, vafle, mugcake, žloutkový pudink, schovat se dají i do ořechové kaše. Nicméně tentokrát jsem zvolila slanou variantu, tu mám radši. Na míchaná ani smažená vajíčka se děti netvářily příjemně, dokonce ani při slibu slaniny. A co vafle? Slané? Tak vznikla slaninová omeleta netradičně připravená ve vaflovači. A slavila úspěch.

Do mého vaflovače, která nepatří mezi nejmenší, se vejde omeleta pouze z jeden a půl velkého vajíčka. Dvě vejce už jsou moc, při pečení bublají a vytékají ven. Vše doprovázeno šílenými zvuky a oblakem páry. Zkoušejte proto nejprve omeletu z menšího množství. Věřte mi, čistit vnější stranu vaflovače od vajec a tuku ze slaniny nechcete. Nicméně nadýchané voňavé omelety za trochu experimentování s dávkováním vajec stojí.

… ” slanina a zdravá strava se nevylučují ” …

V posledních letech následuje jedno „překvapení“ za druhým. Občas médii proplují stále opakované mýty minulých desetiletí o nezdravosti masa, vajec, soli, másla, slaniny. Ale stále víc a víc ukazuje, že tyto tradiční potraviny v našem jídelníčku neškodí. Ba právě naopak, obvykle lidem prospívají. Pořád jsem se ale trochu bála dusitanů. A hle, zbytečně (u kojenců bych ale osud nepokoušela, jejich tělíčka mají svá specifika).

V češtině se mi žádný aktualizovaný přehled o dusitanech nepodařilo objevit. V angličině ale mohu doporučit článek Chrise Kressera a video, které natočil doktor Ken D. Berry. Věděli jste, že 70 až 90 procent příjmu dusitanů pochází z našich vlastních slin a že pravděpodobně podporují zdravý imunitní a kardiovaskulární systém? A pokud kupujete uzeniny „bez éček“, v nichž je extrakt z celeru, řepy či mangoldu, že se jedná právě o zdroje dusitanů? Strach tedy odložte stranou. Slaninová omeleta čeká.

Slaninová omeleta z vaflovače

Netradiční nadýchanané slané vaječné vafle
Chod snídaně
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 5 minut
Vaření 20 minut

Suroviny

  • 6 ks velkých vajec
  • 200 g kvalitní uzené slaniny
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Vejce vyklepněte a pomocí vidličky rozšlehejte se solí a pepřem.
  • Pokud máte slaninu vcelku, nakrájejte ji na tenké plátky. Podle velikosti vašeho vaflovače rozdělte slaninu na několik hromádek. Do mého relativně velkého vaflovače se vejde omeleta jen z 1 ½ vejce. Podívejte se na tipy v závěru receptu.
  • Do vaflovače rozprostřete první várku slaniny. Jakmile začne pouštět tuk, vlijte odpovídající část vajec. Vaflovač zaklopte a omeletu usmažte. Vajíčka budou syčet a z vaflovače bude unikat pára.
  • Pomocí kuchyňských kleští hotovou omeletu vyndejte a ihned podávejte, například se syrovou zeleninou. Omeletu servírujte co nejčerstvější, chladnutím částečně spadne a trochu zgumovatí.
  • Stejným způsobem usmažte ze zbylé slaniny a vajec další omelety.

Tipy

Během pečení vajíčka hodně nabydou. Při prvním pokusu udělejte omeletu raději hodně malou, ať nemusíte čistit zevní stranu vaflovače od vybublaných vajec a tuku ze slaniny. Po dohotovení omelety zhodnoťte, jestli zůstal okolo ní ve vaflovači dostatek volného prostoru. Podle toho upravte dávku vajec na další omeletu.
Po snídani stačí ještě teplý, ale již ne horký, vnitřek vaflovače vytřít papírovými utěrkami.

Samozřejmě nedopoučuji slaniny plné vody a fosforečnanů (drží uvnitř právě tu vodu), gum, glutamátu, aromat a podobně. To do stravy našich prapředků určitě nepatřilo. Stálicí je u nás uzený bok od Pandrholy a nedávno jsem na rohlíku objevila Snídaňovou slaninu Schneider Selection. Ale nejsou jediné se slušným složením. Omrkněte nabídku ve svém okolí.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: