Slaninová omeleta z vaflovače
Miluji vajíčka k snídani. Ale děti už začínají protestovat. Vlastně ani ne proti vajíčkům jako takovým, i když to říkají. Důležité je totiž to, aby pokaždé vypadala a chutnala odlišně. Na sladko to mohou být palačinky, lívance, vafle, mugcake, žloutkový pudink, schovat se dají i do ořechové kaše. Nicméně tentokrát jsem zvolila slanou variantu, tu mám radši. Na míchaná ani smažená vajíčka se děti netvářily příjemně, dokonce ani při slibu slaniny. A co vafle? Slané? Tak vznikla slaninová omeleta netradičně připravená ve vaflovači. A slavila úspěch.
Do mého vaflovače, která nepatří mezi nejmenší, se vejde omeleta pouze z jeden a půl velkého vajíčka. Dvě vejce už jsou moc, při pečení bublají a vytékají ven. Vše doprovázeno šílenými zvuky a oblakem páry. Zkoušejte proto nejprve omeletu z menšího množství. Věřte mi, čistit vnější stranu vaflovače od vajec a tuku ze slaniny nechcete. Nicméně nadýchané voňavé omelety za trochu experimentování s dávkováním vajec stojí.
… ” slanina a zdravá strava se nevylučují ” …
V posledních letech následuje jedno „překvapení“ za druhým. Občas médii proplují stále opakované mýty minulých desetiletí o nezdravosti masa, vajec, soli, másla, slaniny. Ale stále víc a víc ukazuje, že tyto tradiční potraviny v našem jídelníčku neškodí. Ba právě naopak, obvykle lidem prospívají. Pořád jsem se ale trochu bála dusitanů. A hle, zbytečně (u kojenců bych ale osud nepokoušela, jejich tělíčka mají svá specifika).
V češtině se mi žádný aktualizovaný přehled o dusitanech nepodařilo objevit. V angličině ale mohu doporučit článek Chrise Kressera a video, které natočil doktor Ken D. Berry. Věděli jste, že 70 až 90 procent příjmu dusitanů pochází z našich vlastních slin a že pravděpodobně podporují zdravý imunitní a kardiovaskulární systém? A pokud kupujete uzeniny „bez éček“, v nichž je extrakt z celeru, řepy či mangoldu, že se jedná právě o zdroje dusitanů? Strach tedy odložte stranou. Slaninová omeleta čeká.
Slaninová omeleta z vaflovače
Suroviny
- 6 ks velkých vajec
- 200 g kvalitní uzené slaniny
- čerstvě mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Postup
- Vejce vyklepněte a pomocí vidličky rozšlehejte se solí a pepřem.
- Pokud máte slaninu vcelku, nakrájejte ji na tenké plátky. Podle velikosti vašeho vaflovače rozdělte slaninu na několik hromádek. Do mého relativně velkého vaflovače se vejde omeleta jen z 1 ½ vejce. Podívejte se na tipy v závěru receptu.
- Do vaflovače rozprostřete první várku slaniny. Jakmile začne pouštět tuk, vlijte odpovídající část vajec. Vaflovač zaklopte a omeletu usmažte. Vajíčka budou syčet a z vaflovače bude unikat pára.
- Pomocí kuchyňských kleští hotovou omeletu vyndejte a ihned podávejte, například se syrovou zeleninou. Omeletu servírujte co nejčerstvější, chladnutím částečně spadne a trochu zgumovatí.
- Stejným způsobem usmažte ze zbylé slaniny a vajec další omelety.
Tipy
Samozřejmě nedopoučuji slaniny plné vody a fosforečnanů (drží uvnitř právě tu vodu), gum, glutamátu, aromat a podobně. To do stravy našich prapředků určitě nepatřilo. Stálicí je u nás uzený bok od Pandrholy a nedávno jsem na rohlíku objevila Snídaňovou slaninu Schneider Selection. Ale nejsou jediné se slušným složením. Omrkněte nabídku ve svém okolí.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.