Kynuté těsto bez klasické pšenice, cukru, mléka, sóji a dokonce i vajec není nic moc složitého. Mouku používám hladkou i celozrnnou špaldovou, „mléko“ rostlinné (do kynutých buchet obvykle rýžové, ovesné nebo mandlové), jako tuk sádlo (vegani snad prominou), kvalitní margarín Alsan nebo kokosový olej, na oslazení nevegansky med či vegansky rýžový sirup a místo vajec gel z chia semínek. Výzvou ale byla tvarohová náplň. Ano, můžu udělat buchty plněné makovou náplní, povidly nebo na přání malé mlsalky hořkou čokoládou s třešněmi, ale poručte svým chutím. Když se mi povedlo pro použití za studena vyladit kešu-mandlový „tvaroh“, napadlo mě, že by mohl jít po menší úpravě použít právě i do buchet … a ono to vyšlo.
Suroviny
- 50 g nepražených kešu ořechů
- 50 g nepražených mandlí
- šťáva z poloviny citrónu
- 3 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
- 50 g rýžového sirupu
- 1/4 lžičky mleté vanilky
- 1 lžička práškového agaru
- velká hrst hrozinek
- 175 ml rýžového „mléka“
- 1 lžíce chia semínek
- 500 g špaldové mouky (tentokrát jsem použila polovinu hladké a polovinu celozrnné)
- 100 g rýžového sirupu
- 10 g sušeného nebo 5 g instantního droždí
- 100 g kvalitního margarínu (já kupuju Alsan) do těsta + 25 g na potírání buchet
- najemno nastrouhaná kůra z poloviny citrónu
Postup
Na alespoň 12 hodin namočte zvlášť kešu ořechy a mandle. Druhý den kešu ořechy i mandle sceďte a propláchněte, pokud jste použili mandle se slupkou, oloupejte je. Do mixovací nádoby vsypte okapané kešu ořechy a mandle, přidejte citrónovou šťávu, kokosový olej, rýžový sirup a mletou vanilku a vše rozmixujte. V 75 ml studené vody rozmíchejte práškový agar a směs za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte plamen a krátce povařte, během varu míchejte, až se agar rozpustí. Do mixovací nádoby přilijte horký rozpuštěný agar a směs mixujte několik minut co nejvíce dohladka. Do vlažné směsi vmíchejte rozinky a „tvarohovou“ náplň nechte vychladnout.
Do vlažného rýžového „mléka“ zamíchejte chia semínka a nechte 15 minut stát, na semínkách se vytvoří gel.
Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj přidejte rýžové „mléko“ s chia semínky, rýžový sirup a droždí a tekutinu promíchejte s trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu.
Vykynutý kvásek propracujte se zbylou mouku, margarínem a citrónovou kůrou v míse a poté na válu na pružné tužší těsto (kynutím špaldové těsto změkne, pokud by ale bylo moc lepkavé, trochu mouky přidejte). Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 24 dílů, roztlačte je na kulaté placičky a na každou dejte menší lžíci kešu-mandlové „tvarohové“ náplně, měla by vám akorát vystačit na naplnění všech buchet.
Kolečka těsta okolo náplně dobře uzavřete, zamotané buchty skládejte spojem dolů na pekáč vymazaný rozpuštěným margarínem a potírejte je rozpuštěným margarínem z bočních i horní strany.
Zapněte troubu a nechte ji rozehřívat. Pekáč s buchtami zakryjte utěrkou a buchty nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Do pekáčku na dně trouby nalijte 100 ml ledové vody, do trouby ihned vložte pekáč s vykynutými buchtami a upečte je při 180 °C dozlatova. Buchty nechte zchladnout a poté je podávejte.