Treska na citrónu, česneku a mateřídoušce v papilotě
Ryba upečené v balíčku z pečícího papíru je klasický a velmi jednoduchý postup se spoustou obměn. Já jsem použila tresku tmavou, která má tmavší a chuťově výraznější maso než běžněji dostupné treska obecná, olivový olej, česnek, citrón a mateřídoušku, která nám u domu roste divoce a vydržela v dobré kondici i celou zimu. Ale samozřejmě můžete použít jiný druh ryby, olej zaměnit za máslo nebo zvolit jiné bylinky.
Suroviny
- 250 g filetu z tresky tmavé
- 1 chemicky neošetřený (bio) citrón nakrájený i s kůrou na kolečka, chemicky ošetřený citrón oloupejte
- 4 oloupané a na plátky pokrájené stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé mateřídoušky
- extra virgin olivový olej
- čerstvě mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Postup
Rozložte větší arch pečícího papíru, pokapejte ho olivovým olejem a na jeho střed poklaďte polovinu citrónu, česneku a mateřídoušky. Navrch položte osolený a opepřený filet z tresky, na něj zbytek citrónu, česneku a mateřídoušky a vše pokapejte olivovým olejem. Pečící papír s rybou složte do úhledného, dobře uzavřeného balíčku a položte ho na pečící plech. Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut, hotovou tresku podávejte s pečenou nebo dušenou zeleninou či zeleninovým salátem.