Trhané vepřové mojo s kubánskými fazolemi, salsou a tostones
Máte radši českou klasiku nebo preferujete exotičtější jídla? U nás je to tak půl na půl. A kubánské vepřové mojo je rozhodně jedním z povedených pokusů. Trhané maso přitom není nic složitého. Není to sice žádná minutka, ale práce vám dá podobně málo. Nachystáte, strčíte do trouby a pak několik hodin jen hlídáte, aby se nepřipálilo.
A když už jste dobře obeznámení se svou troubou a pekáčem, tak tohle zvládnete levou zadní i bez hlídání. Rázem máte jednoduchý recept, základ pro spoustu variací. Podobný postup pečení jako na vepřové mojo můžete totiž používat i při přípravě jiných trhaných mas.
… ” jaké můžou být obměny trhaného masa ” …
Zaměníte citrusovou šťávu za vodu či vývar. Místo vepřové krkovičky, plece zvolíte hovězí hrudí, krůtí stehna, vepřové koleno, jak je libo. Bylinky vynecháte a přidáte celý pepř, nové koření a nebo bobkový list. Pod maso můžete nakrájet třeba cibuli. Do hotového trhaného masa vmícháte rajčatové pyré a bazalku. Možností je mnoho. Teď se ale podívejme na to maso v mojo marinádě.
Trhané vepřové mojo
Suroviny
- 750 g vepřové krkovice (nebo plece, vcelku)
- 1 ks pomeranče (velkého)
- 1 ks limetky
- 6 stroužků česneku
- 1 hrst koriandrové nati
- ½ hrsti čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 lžička římského kmínu (mletého)
- 1 lžíce extra virgin olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Postup
- Z pomeranče a limetky vymačkejte šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte. Koriandrovou nať a oregano nasekejte najemno.
- Citrusovou šťávu smíchejte s olivovým olejem, solí, troškou pepře, římským kmínem, česnekem a bylinkami. Třetinu této marinády odložte do ledničky.
- Vepřové maso vložte do pekáčku a zalijte ho zbylými ⅔ marinády.
- Pekáček zaklopte a vložte do trouby rozehřáté na 170 °C. Pečte 3 až 4 hodiny, až půjde maso snadno trhat. Podle potřeby ho během pečení podlévejte vodou.
- Upečené maso natrhejte pomocí dvou vidliček a promíchejte ho s odloženou třetinou marinády.
Tipy
Jak upéct maso už víte. Co si ale dát k němu? V jednoduché verzi uvaříte dušenou rýži, připravíte zeleninový salát. Jestli ale fakt máte náladu vařit a chcete něco autentičtějšího, další recepty najdete níže. Zkuste salsu, tostones a kubánské fazole. Ty se připravují podobně jako refried beans, ale jsou jinak ochucené.

Kubánské fazole
Suroviny
- 1 hrnek černých fazolí
- 1 ks cibule (malé)
- 4 stroužky česneku
- ½ ks zelené papriky
- ½ hrsti čerstvého oregana (nebo 2 špetky sušeného)
- 1 lžíce sádla
- 1 špetka římského kmínu
- nerafinovaná sůl
Postup
- Den předen fazole propláchněte, vložte do hrnce a zalijte je dvojnásobným objemem vody. Pokud se podaří, během namáčení vodu několikrát vyměňte.
- Cibuli a česnek oloupejte, papriku zbavte semínek. Vše najemno nasekejte.
- Fazole sceďte, vložte je do vymytého hrnce a přilijte tolik vody, aby byly ponořené. Přidejte ¼ nasekané cibule, česneku a papriky, 1 lžičku soli a oregano.
- Hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah rychle uveďte do varu. Ztlumte výkon plotýnky a fazole uvařte doměkka. Může to trvat hodinu až dvě, záleží na čerstvosti fazolí a tvrdosti vody.
- Ve hluboké pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm zbylou papriku, česnek a cibuli dosklovita. Vmíchejte římský kmín.
- Přilijte fazole i s tekutinou a rozmačkejte je na kaši, dobře to jde šťouchadlem na brambory.
- Fazole dochuťte solí a stálého míchání je na pánvi prohřívejte, až dostatečně zhoustnou.
Tipy
Dobře, fazole nejsou zas až taková exotika. Co říkáte na zeleninové banány plantainy? Na slaná jídla se používají nezralé a musí se tepelně upravit. Kdyby byl můj následující popis dvojitého smažení nejasný, koukněte se na jeden anglicky psaný blog na postup přípravy tostones s fotkami.
Tostones
Suroviny
- 3 ks plantainů (nedozrálých zelených)
- 1 hrnek sádla
- nerafinovaná sůl
Postup
- Ze zeleninových banánů (plantainů) odřízněte na obou koncích špičky a slupku podélně tři až čtyřikrát nařízněte. Poté ji pomocí nože odtáhněte a plantainy oloupejte.
- Nakrájejte je na špalíčky silné 2 až 2,5 cm.
- V hlubší pánvi rozehřejte sádlo a špalíčky plantainů na něm na obou řezných stranách opečte dozlatova. Poté je z pánve vyndejte.
- Každý špalíček rozmáčkněte na placičku. Já špalíček položím mezi dva menší kousky pečicího papíru a shora silně zatlačím kastrolkem se silným rovným dnem.
- Plantainové placičky vraťte zpět do sádla a osmažte dokřupava a světle hnědé barvy. Po okapání tostones osolte a podávejte teplé.
Tipy
A aby bylo jídlo kompletní a taky hezké na pohled, chce to něco barevného a svěžího. Salsa z čerstvé zeleniny je něco mezi salátem a omáčkou. Používá se k dochucení celého jídla. Její příprava je snadná a rychlá.

Salsa z kukuřice, rajčat, paprik a avokáda
Suroviny
- ½ hrnku kukuřičných zrn
- 1 ks červené papriky
- 6 ks cherry rajčat (nebo 1 ks většího rajčete)
- ½ ks šalotky (nebo ¼ menší cibule)
- ½ ks limetky
- 1 ks avokáda
- ½ stroužku česneku
- 1 lžíce extra virgin olivového oleje
- 2 lžíce koriandrové nati
- nerafinovaná sůl
Postup
- Kukuřičná zrna uvařte ve vodě doměkka, nechejte okapat a vychladnout.
- Papriku umyjte, zbavte semínek a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rajčata umyjte a nakrájejte stejně jako papriku. Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Z limetky vymačkejte šťávu. Avokádo zbavte slupky a pecky. Dužniny pokrájejte na kostičky a ihned ji promíchejte s limetkovou šťávou.
- K avokádu přidejte vychladlou kukuřici, papriku, rajčata, šalotku.
- Česnek oloupejte a prolisujte. Koriandrovou nať nasekejte nadrobno a obojí přidejte k zelenině.
- Salsu dochuťte solí a olivový olejem.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.