Trhané vepřové mojo s kubánskými fazolemi, salsou a tostones

Máte radši českou klasiku nebo preferujete exotičtější jídla? U nás je to tak půl na půl. A kubánské vepřové mojo je rozhodně jedním z povedených pokusů. Trhané maso přitom není nic složitého. Není to sice žádná minutka, ale práce vám dá podobně málo. Nachystáte, strčíte do trouby a pak několik hodin jen hlídáte, aby se nepřipálilo.

A když už jste dobře obeznámení se svou troubou a pekáčem, tak tohle zvládnete levou zadní i bez hlídání. Rázem máte jednoduchý recept, základ pro spoustu variací. Podobný postup pečení jako na vepřové mojo můžete totiž používat i při přípravě jiných trhaných mas.

… ” jaké můžou být obměny trhaného masa ” …

Zaměníte citrusovou šťávu za vodu či vývar. Místo vepřové krkovičky, plece zvolíte hovězí hrudí, krůtí stehna, vepřové koleno, jak je libo. Bylinky vynecháte a přidáte celý pepř, nové koření a nebo bobkový list. Pod maso můžete nakrájet třeba cibuli. Do hotového trhaného masa vmícháte rajčatové pyré a bazalku. Možností je mnoho. Teď se ale podívejme na to maso v mojo marinádě.

Trhané vepřové mojo

Krkovička či plec pečená v kubánské bylinkovo-citrusové marinádě
Chod hlavní jídlo
Kuchyně karibská
Množství 6 porcí
Příprava 15 minut
Vaření 4 hodiny

Suroviny

  • 750 g vepřové krkovice (nebo plece, vcelku)
  • 1 ks pomeranče (velkého)
  • 1 ks limetky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 hrst koriandrové nati
  • ½ hrsti čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
  • 1 lžička římského kmínu (mletého)
  • 1 lžíce extra virgin olivového oleje
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Z pomeranče a limetky vymačkejte šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte. Koriandrovou nať a oregano nasekejte najemno.
  • Citrusovou šťávu smíchejte s olivovým olejem, solí, troškou pepře, římským kmínem, česnekem a bylinkami. Třetinu této marinády odložte do ledničky.
  • Vepřové maso vložte do pekáčku a zalijte ho zbylými ⅔ marinády.
  • Pekáček zaklopte a vložte do trouby rozehřáté na 170 °C. Pečte 3 až 4 hodiny, až půjde maso snadno trhat. Podle potřeby ho během pečení podlévejte vodou.
  • Upečené maso natrhejte pomocí dvou vidliček a promíchejte ho s odloženou třetinou marinády.

Tipy

Do marinády můžete přidat i trochu pomerančové kůry. Pak ale volte pomeranč bez chemického ošetření, nejlépe bio.

Jak upéct maso už víte. Co si ale dát k němu? V jednoduché verzi uvaříte dušenou rýži, připravíte zeleninový salát. Jestli ale fakt máte náladu vařit a chcete něco autentičtějšího, další recepty najdete níže. Zkuste salsu, tostones a kubánské fazole. Ty se připravují podobně jako refried beans, ale jsou jinak ochucené.

Tostones, kubánské fazole, salsa a trhané vepřové mojo

Kubánské fazole

Karibská verze refried beans neboli mačkané černé fazole se zeleninou a kořením
Chod příloha
Kuchyně karibská
Množství 6 porcí
Příprava 1 den
Vaření 2 hodiny

Suroviny

  • 1 hrnek černých fazolí
  • 1 ks cibule (malé)
  • 4 stroužky česneku
  • ½ ks zelené papriky
  • ½ hrsti čerstvého oregana (nebo 2 špetky sušeného)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 špetka římského kmínu
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Den předen fazole propláchněte, vložte do hrnce a zalijte je dvojnásobným objemem vody. Pokud se podaří, během namáčení vodu několikrát vyměňte.
  • Cibuli a česnek oloupejte, papriku zbavte semínek. Vše najemno nasekejte.
  • Fazole sceďte, vložte je do vymytého hrnce a přilijte tolik vody, aby byly ponořené. Přidejte ¼ nasekané cibule, česneku a papriky, 1 lžičku soli a oregano.
  • Hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah rychle uveďte do varu. Ztlumte výkon plotýnky a fazole uvařte doměkka. Může to trvat hodinu až dvě, záleží na čerstvosti fazolí a tvrdosti vody.
  • Ve hluboké pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm zbylou papriku, česnek a cibuli dosklovita. Vmíchejte římský kmín.
  • Přilijte fazole i s tekutinou a rozmačkejte je na kaši, dobře to jde šťouchadlem na brambory.
  • Fazole dochuťte solí a stálého míchání je na pánvi prohřívejte, až dostatečně zhoustnou.

Tipy

Pokud vám hotové kubánské fazole zbydou, zamrazte je.

Dobře, fazole nejsou zas až taková exotika. Co říkáte na zeleninové banány plantainy? Na slaná jídla se používají nezralé a musí se tepelně upravit. Kdyby byl můj následující popis dvojitého smažení nejasný, koukněte se na jeden anglicky psaný blog na postup přípravy tostones s fotkami.

Tostones

Dvakrát smažené zeleninové banány (plantainy)
Chod mlska, příloha
Kuchyně karibská
Množství 6 porcí
Příprava 5 minut
Vaření 15 minut

Suroviny

  • 3 ks plantainů (nedozrálých zelených)
  • 1 hrnek sádla
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Ze zeleninových banánů (plantainů) odřízněte na obou koncích špičky a slupku podélně tři až čtyřikrát nařízněte. Poté ji pomocí nože odtáhněte a plantainy oloupejte.
  • Nakrájejte je na špalíčky silné 2 až 2,5 cm.
  • V hlubší pánvi rozehřejte sádlo a špalíčky plantainů na něm na obou řezných stranách opečte dozlatova. Poté je z pánve vyndejte.
  • Každý špalíček rozmáčkněte na placičku. Já špalíček položím mezi dva menší kousky pečicího papíru a shora silně zatlačím kastrolkem se silným rovným dnem.
  • Plantainové placičky vraťte zpět do sádla a osmažte dokřupava a světle hnědé barvy. Po okapání tostones osolte a podávejte teplé.

Tipy

Tostones si můžete předsmažit předem, jen je neopékejte úplně dokřupava. A dohotovte je až těsně před jídlem.

A aby bylo jídlo kompletní a taky hezké na pohled, chce to něco barevného a svěžího. Salsa z čerstvé zeleniny je něco mezi salátem a omáčkou. Používá se k dochucení celého jídla. Její příprava je snadná a rychlá.

Kubánské trhané vepřové maso s fazolemi, salsou a smaženými plantainy

Salsa z kukuřice, rajčat, paprik a avokáda

Výrazněji ochucená studená omáčka nebo salát z drobných kousků zeleniny
Chod příloha, salát
Kuchyně americká, karibská, mexická
Množství 6 porcí
Příprava 10 minut

Suroviny

  • ½ hrnku kukuřičných zrn
  • 1 ks červené papriky
  • 6 ks cherry rajčat (nebo 1 ks většího rajčete)
  • ½ ks šalotky (nebo ¼ menší cibule)
  • ½ ks limetky
  • 1 ks avokáda
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2 lžíce koriandrové nati
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Kukuřičná zrna uvařte ve vodě doměkka, nechejte okapat a vychladnout.
  • Papriku umyjte, zbavte semínek a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rajčata umyjte a nakrájejte stejně jako papriku. Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno.
  • Z limetky vymačkejte šťávu. Avokádo zbavte slupky a pecky. Dužniny pokrájejte na kostičky a ihned ji promíchejte s limetkovou šťávou.
  • K avokádu přidejte vychladlou kukuřici, papriku, rajčata, šalotku.
  • Česnek oloupejte a prolisujte. Koriandrovou nať nasekejte nadrobno a obojí přidejte k zelenině.
  • Salsu dochuťte solí a olivový olejem.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.

Sdílet: