Vajíčkovou pomazánku máme rádi, je jednoduchá a rychlá. Dávám do ní různé zelené natě, někdy místo margarínu použiju majonézu.
Suroviny
- 3 studená natvrdo uvařená vejce
- 3 vrchovaté lžíce másla, při bezmléčné dietě kvalitnějšího margarínu (např. bio Alsan, Cocovit) nebo majonézy
- 1,5 lžičky hořčice (já používám kvůli chuti i složení Alnatura Delikatess Senf)
- 1,5 lžíce najemno nasekané zelené nati (pórku, jarní cibulky, pažitky nebo řeřichy)
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Z uvařených vychladlých vajec vyberte žloutky a rozetřete je s máslem, margarínem nebo majonézou, hořčicí, solí a pepřem. Bílky najemno nastrouhejte.
Do žloutkové směsi zamíchejte nastrouhané bílky a nasekanou zelenou nať a dochuťte solí. Pomazánku ihned použijte na namazání pečiva nebo ji uložte v misce zakryté např. potravinářskou fólií do chladničky, jeden den by měla vydržet.