Vajíčkové karí
Bezmasá jídla nevařím moc často, ale vajíčkové karí je jedno z našich oblíbených. Trochu jsem si upravila to z mého oblíbeného zdroje indických receptů Mamta’s Kitchen. Dělám ho málo ostré a s větším množstvím omáčky.
Suroviny
- 2 velké cibule
- 2 cm dlouhý oloupaný kousek zázvoru
- 4 oloupané stroužky česneku
- 1 konzerva (o hmotnosti 400 g) sekaných rajčat
- 10 oloupaných rozpůlených vajec uvařených natvrdo
- 6 lžíc ghí, kokosového nebo olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 4 bobkové listy
- 1 svitek skořice
- 4 černé kardamomy
- 2 malé červené chilli papričky
- špetka asafoetidy (říká se jí také asant, ločidlo nebo čertovské lejno)
- 4 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- nerafinovaná sůl
Postup
Na struhadle nebo v sekáčku vyrobte z cibule, česneku a zázvoru hrubší pastu. V hrnci rozehřejte tuk, vsypte do něj všechno celé koření a asafoetidu a, jakmile začnou semínka římského kmínu lupat (jemně nadskakovat a pukat), přidejte pastu z cibule, česneku a zázvoru. Za stálého míchání smahněte do zlatova, pozor, snadno se připaluje. Vsypte zbylé mleté koření a sůl, rychle promíchejte a přidejte sekaná rajčata. Uveďte do varu, zakryjte pokličkou a při slabším výkonu plotýnky vařte přibližně 20 minut, podle potřeby přilijte vodu a omáčku dochuťte solí. Vypněte plotýnku, do omáčky opatrně vmíchejte půlky vařených vajec a nechejte je v ní několik minut pod pokličkou prohřát. Vajíčkové karí podávejte s rýží basmati, květákovou „rýží“ nebo plackami (např. naan), můžete ho ozdobit nasekanými lístky koriandru či česnekovou natí.