Mugcakes jsou snadný a velmi rychlý moučník. Pokud je ale nechcete dělat v mikrovlnné troubě, měly by jít uvařit v páře či upéct v troubě v muffinových košíčcích, jen to nebude trvat pouze několik málo minut, ale přes půl hodiny. Na fotce s malinami je mugcake s celými vejci, kakaovým máslem a kakaovým práškem, s jahodami jsem podávala mugcake obsahující žloutky, máslo a vanilkový extrakt. Určitě vymyslíte i další možnosti, místo mandlové mouky můžete zvolit třeba mleté lískové oříšky, jindy přihodíte hrstičku nasekané vysokoprocentní čokolády a nebo třeba perníkové koření s troškou kakaa.
Suroviny
- 2 lžíce másla, kakaového másla či za studena lisovaného kokosového oleje
- 2 vejce (nebo 4 žloutky se 2 lžícemi vody)
- 4 lžíce vody
- volitelně 1 lžička erythritolu, případně jiného sladidla podle vašich stravovacích zvyklostí
- volitelně 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 lžíce mandlové mouky
- 2 lžíce kokosové mouky
- 4 lžíce nepraženého kakaového prášku nebo místo nich 1 lžíce kokosové mouky navíc
- 1 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
Postup
Rozpusťte zvolený tuk, rozšlehejte v něm postupně vejce, vodu a případně i erythritol a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchejte směs mandlové a kokosové mouky, prášku do pečiva a, pokud ho chcete použít, kakaa. Těsto rozdělte do 3 hrnečků a uvařte v mikrovlnné troubě, až nebude uvnitř lepivé, doba vaření závisí na výkonu vaší trouby. Hotové mugcakes podávejte dle chuti teplé nebo studené ozdobené ovocem, můžete je servírovat i se zakysanou smetanou, řeckým jogurtem, kokosovým jogurtem či kokosovou nebo normální šlehačkou.
Vodu a tuk je možné nahradit kokosovým mlékem, použijete ho tedy celkem 6 lžic.