Variabilní špaldové sušenky
Těsto na tyto špaldové sušenky je chuťově značně přizpůsobitelné a jako bonus je i hodně odolné. Bez úhony zvládne, když vám dítě těsto rukama mačká, vy už po několikáté odkrojky a ohmatané kousky spojujete dohromady a znovu rozvaluje. Těsto prostě stačí vložit na chvíli do mrazničky, aby se zpevnilo a pak pokračovat. Přibližně jednu čtvrtinu špaldové mouky je možné nahradit hladkou rýžovou moukou, aniž by se s těstem výrazně hůř pracovalo a nebo pak byly sušenky moc suché a drobivé. Pro tento článek jsem fotila tři varianty sušenek, medovo-citrónové, švestkovo-skořicové a kakaovo-vanilkové. Ale fantazii se meze nekladou, v rozpisu surovin naleznete ještě další tři možnosti. Dětem zhruba od jednoho roku můžete udělat sušenky čistě špaldové (či špaldovo-rýžové) nebo jablečné. Později k chuti přijde třeba i výraznější konopno-javorová verze.
Suroviny
- 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
- 40 g rýžového sirupu
- 90 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 20 g na hrubší prášek rozmixovaných sušených jablek (těch usušených dokřupava, ne měkkých)
- 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
- 40 g rýžového sirupu
- 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
- 40 g medu
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
- 40 g švestkového sirupu
- 1 mírně navršená lžička mleté skořice
- 95 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
- 40 g datlového sirupu
- 5 g raw kakaa (doporučuju kakaový prášek z Čokoládovny Troubelice)
- půl lžičky mleté vanilky
- 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 40 g za studena lisovaného konopného oleje
- 40 g javorového sirupu
Postup
Odvažte suroviny na vybranou variantu sušenek a rukama vše smíchejte na měkké až mazlavé těsto.
Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto nechejte alespoň hodinu v chladničce zpevnit. Pokud vy nebo dítě na pečení sušenek spěcháte, vložte těsto na chvíli do mrazničky.
Pevné, ale tvárné těsto mezi dvěma fóliemi rozválejte na plát tlustý několik milimetrů a vykrájejte zvolené tvary. Pokud těsto příliš změkne, vložte ho na několik minut do mrazničky, pak ho rozválejte a pokračujte se vykrajování.
Vykrájené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nemusíte nechávat velké mezery, těsto během pečení naskočí jen velmi málo. Sušenky z jedné dávky těsta se vejdou na 1 pečící plech.
Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 7 až 8 minut. Světlé sušenky na spodní straně získají zlatohnědou barvu, u tmavých se doba pečení odhaduje hůře. Já proto obvykle na každý plech skládám jak tmavé, tak i světlé sušenky.