Vesmírný dort
Ani jedno z dětí nikdy nezklame a pokaždé si vymyslí k narozeninám úplně jiný dort. A maminko snaž se, že jo? Odmítám ale používat umělá barviva a potahovou hmotu, přes to vlak nejdede. Její složení je naprostý děs a chuť bych řekla, že taky. Tentokrát si Šárka přála vesmírný dort. Napadá mě černý piškot, černý krém a vzor galaxie. Dobrá, to by prý šlo.
Uvažovala jsem nad použitím práškového aktivního uhlí a černého kakaa. Podle nalezených obrázků jiných dortů se mi zdálo, že s uhlím by mohl být problém dosáhnout dostatečně tmavé černé. No nic. Šedý dort si ale nechám jako nápad na jindy, třeba pro manžela. Černý kakaový prášek vypadal slibněji, mrkněte třeba na tyto cupcaky. Rozhodla jsem se ale upravit své osvědčené postupy na přípravu korpusů a krémů, nejet podle cizích receptů.
… ” čím je černé kakao speciální ” …
Běžně kupuju kakaový prášek nepražený a nealkalizovaný, kvůli lepší kvalitě, chuti i obsahu antioxidantů, i když je světlejší. Holandské kakao opravdu doma nemívám. A to černé je tuplovaně alkalizované! Ale pořád mi přišlo lepší než nějaké umělé barvivo. Běžné holandské kakao obsahuje uhličitan draselný, tady navíc najdete i hydroxid sodný. Ne, nebojte se, zreaguje s kakeem a tudíž poleptání nehrozí.
Jen bacha, alkalizace nemění pouze barvu, ale i chuť. Prostě nečekejte úplně typické kakao a počítejte s vyšší potřebou sladidla. Černý kakaový prášek je trpký a trochu vrže mezi zuby. Znáte sušenky Oreo? Ponechejme teď stranou, že je to ultrazpracovaný potravinářský blaf, ale zná je kdekdo. Tak v nich je hlavní složkou právě černé kakao.
Nebojím se přiznat inspiraci v chuťovém ladění Oreo, jenže jsem to vzala pěkně poctivě. Žádné aroma a glukózo-fruktózový sirup, já jsem na vesmírný dort použila pravou vanilku a med. Těsto vyšlo parádně, barvou i strukturou. Jen ten krém mohl mít studenější odstín, možná by čokoládově hnědé tóny stáhlo přidání trošky modré spiruliny.
Vesmírný dort
Suroviny
Korpus
- 10 ks malých vajec
- 5 lžic medu
- 150 g neodtučněné mandlové mouky
- 75 g černého kakaového prášku
- 1 lžička mleté vanilky
- 2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
- nerafinovaná sůl
Krém
- 2 hrnky kokosového mléka
- 2 lžičky mleté vanilky
- 250 g másla (změklého)
- 10 lžic medu
- 2 lžíce práškové želatiny
- 65 g černého kakaového prášku
- 50 g 70% čokolády
Zdobení
- 25 g stříbrných cukrových perliček (drobných i větších)
Postup
Korpus
- Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem.
- Na bílkový sníh nalijte žloutkovou směs a nasypejte mandlovou mouku smíchanou s černým kakaovým práškem, mletou vanilkou a kypřicím práškem. Vše spojte dohromady v těsto, opatrně a jemně, aby moc nekleslo.
- Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem (velmi dobře funguje kokosový olej).
- Pečte při 170 °C přibližně 60 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí špejle, těsto by se na ni po zapíchnutí nemělo lepit.
- Hotový černý piškotový korpus nechejte úplně vychladnout. Poté ho rozřízněte na tři pláty. Odkrojky a drobečky nevyhazujte, uchovejte je stranou.
Krém
- Do malého kastrolku nalijte kokosové mléko a poprašte ho želatinou. Želatinu nechejte přibližně minutu nasáknout vodou a nabobtnat.
- Kokosové mléko s želatinou začněte za stálého míchání zahřívat. Jakmile se želatina rozpustí a směs je velmi horká, jde z ní pára, ale ještě se nevaří, plotýnku vypněte. Nechejte chladnout.
- V ještě teplém roztoku želatiny rozmíchejte med a mletou vanilku. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Máslo vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání začněte střídavě tenkým praménkem přilévat rozpuštěnou želatinu a přisypávat černý kakaový prášek. Nakonec přidejte rozehřátou čokoládu a vše ještě prošlehejte, aby vzniknul hladký krém.
Sestavení dortu
- První část korpusu pomažte krémem. Položte na ni druhou část korpusu a opět pomažte krémem. Navrch položte poslední, třetí, část korpusu.
- Na celý povrch dortu rozetřete přibližně ½ zbylého krému a co nejvíce ho uhlaďte. Dort vložte do lednice zpevnit.
- Na boky dortu na zpevněný krém naneste další co nejhladší vrstvu krému a opět nechejte v chladu zpevnit. Takto zopakujte ještě jednu až dvě vrstvy, aby byly boky dortu hladké a rovné.
- Na horní stranu dortu rozetřete zbytek krému a vytvarujte ho do tvaru víru (galaxie). Dozdobte stříbrnými cukrovými perličkami a uschovanými drobečky korpusu.
- Hotový dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil. Přibližně 15 minut před servírováním ho ale z ledničky vyndejte, aby se vám dobře krájel.
Tipy
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.