Vlašskoořechovo-kávové řezy
Původně jsem chtěla upéct štafetky přesně podle receptu, ale už delší dobu, myšleno víc než rok, jsem měla v hlavě představu dortu s vlašskými ořechy a kávou. A náhodou jsem objevila právě již zmíněný návod na štafetky, který si o takovou úpravu přímo říkal. V bezé jsem zaměnila mandle za vlašské ořechy, do krému jsem přidala víc kávy a rum mi tam chuťově nepasoval, vlastně ho ani doma nemám, nicméně trocha ovocného destilátu chuti krému jen prospěla. V receptu použitý nízkosacharidový erythritol můžete nahradit jiným práškovým sladidlem dle svých stravovacích zvyklostí.
Suroviny
- 4 bílky
- 20 g erythritolu rozemletého na moučku
- 80 g jemně mletých vlašských ořechů
- špetka soli
- 1 lžíce velmi jemně mleté zrnkové kávy
- 1 lžíce vroucí vody
- 160 g změklého másla
- 80 g jemně mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce meruňkovice
- 80 g (nebo méně) erythritolu rozemletého na moučku
- 50 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 2 lžičky másla
- 25 g jemně mletých vlašských ořechů
- květy macešek a lístky máty
Postup
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je na pevný sníh. Promíchejte erythritol s mletými ořechy, vysypejte na ušlehaný sníh a opatrně zapracujte do sněhu, aby co nejméně klesnul. Sněhové těsto jemně rozetřete na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem na tloušťku půl centimetru a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C 15 minut, poté vyndejte plech z trouby a bezé nechejte vychladnout.
Kávu zalijte vařící vodou a počkejte, až vychladne. Poté do másla zašlehejte vlašské ořechy, vlhkou kávu, meruňkovici a podle chuti erythritol. Z vychladlého plátu vlašsskoořechového bezé opatrně sloupněte pečící papír a bezé podélně rozkrojte na 6 pruhů, na 5 z nich rozdělte kávovo-ořechový máslový krém a rovnoměrně ho rozetřete. Namazané pláty opatrně přeneste na sebe, dobře je urovnejte hranami na sebe, navrch položte suchý plát a řezy uložte do ledničky zpevnit.
Máslo opatrně rozehřejte s nalámanou čokoládou a touto polevou ozdobte řezy, pravděpodobně vám alespoň polovina polevy zbyde, rozdělte ji třeba do formiček na čokoládové pralinky. Ještě polotekutou čokoládovou polevu na řezech posypejte mletými ořechy a opět řezy uložte do ledničky. Před podáváním je ještě můžete dozdobit maceškami a mátou.