Žampiónová omáčka
Méně výrazná houbovka, neboli žampiónová omáčka, je jedním z oblíbených jídel mojí dcerky Šárky. Má ale ráda i houby lesní, někdy si přeje objednat hříbkovou omáčku v restauraci. Jenže té já musím odolat i tehdy, když není zahuštěná moukou, neboť smetana mému trávení neprospívá. Dostanu pak ale chuť si ji uvařit doma tak, abych si ji mohla bez obav dát také.
Žampiónovou omáčku dělám nízkosacharidovou a nemléčnou, kdy smetanu nahrazuji kokosovým mlékem. I když nejste milovníci kokosu, nebojte se ji vyzkoušet, orestované žampióny s tymiánem chuť kokosového mléka potlačí. Tymián můžete použít i sušený, čerstvý je ale voňavější. Na zahradě mám sice tymiánů a mateřídoušek zasazeno více druhů a daří se jim skvěle, nicméně do houbovky se nejlépe chuťově hodí ten u nás nejběžnější, tymián obecný. Pokud vás tyto bylinky zajímají více, mrkněte na můj článek o nich na stránkách Bylinkového magazínu.
Vlastně ani nevím, proč jsem recept na žampiónovou omáčku na blog už dávno nevložila. Asi mi přišel moc jednoduchý. A je načase toto moje hanebné opomíjení napravit. Při vaření obvykle nedělám žádné změny vůči tomuto receptu. Moje žampiónová omáčka je prostě skvělá tak, jak je.
… ” tuto houbovku u nás jedí i běžně se stravující návštevy ” …
Někdy může být potíž sehnat kvalitní kokosové mléko. Avšak trvanlivost mívá dlouho, vyplatí se proto vzít ho přes některý z eshopů větší množství. Vzhledem ke slušnému složení i chuti doporučuji kokosové mléko bio (organic) AROY-D. Konvenční AROY-D jsem v poslední době u nás v okolí objevila už jedině s emulgátorem polysorbátem 60, tomu se vyhýbám. Dobrá jsou prý i kokosová mléko značek Real Thai a Sense Coco, osobně je ale vyzkoušená nemám.
Žampiónová omáčka
Suroviny
- 2 lžíce extra virgin olivového oleje
- 1 ks cibule
- 400 g žampiónů
- 2 hrnky kokosového mléka (bez aditiv)
- 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- ½ lžičky na prášek rozemleté sušené kořenové zeleniny (nemusí být)
- čerstvě mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Postup
- Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Rozehřejte pánev a nalijte do ní olej. Vsypte cibuli a orestujte ji dosklovita.
- Žampióny omyjte, očistěte od hlíny a zaschlých konců nožek a nakrájejte je na plátky, větší kousky na půlplátky. Pokrájené žampióny přidejte do pánve k cibuli, osolte je, opepřete a za občasného míchání pokračujte v restování. Jakmile houby pustí vodu, vyvařte ji.
- Až se začnou žampióny znovu opékat, osmahněte je do zhnědnutí a poté přilijte kokosové mléko. Přidejte z větviček odrhnuté a najemno nasekané lístečky tymiánu, pokud chcete, tak i prášek z kořenové zeleniny.
- Žampiónovou máčku za občasného míchání vařením zredukujte do požadované hustoty, dochuťte ji solí a pepřem a podávejte teplou.
Tipy
Žampiónová omáčka se hodí nejen ke šťavnatým kuřecím prsům, vařeným kedlubnám a zeleným fazolkám, které vidíte na úvodní fotce receptu. Houbovku můžete podávat i k vepřovým či hovězím steakům, zeleninovým, například celerovým, hranolkům a jiné vařené, dušené nebo pečené zelenině. Záleží jen na vašich chutích.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.