Zeleno-hnědý vojenský dort se šachovnicovým vzorem uvnitř
Klučicí dorty se mi vymýšlejí nejhůř. Příchuť si vybírá oslavenec a nebo nějakou z jeho oblíbených vyberu já, to není problém. Ale jak má dort vypadat, to už je trochu bojovka. A tento dort se šachovnicovým vzorem doslovně, navrchu byli vojáčci a barvy těsta i krému maskáčové. A povedlo se i překvapení, koukněte na řez dortem na konci receptu.
Béžová, hnědá a zelená barva vládly celému dortu, skrz naskrz, vše přírodní. Hnědá barva byla jasná, kakao. Volba padla na můj starší piškotový korpus (obsahující xylitol / erythritol). Upravila jsem ho, aby byl pevnější a víc kakaový. A také už kvůli riziku pro mikroflóru nepoužívám náhradní sladidla, vystačím si s ovocem a medem. Jen u receptů, kde se medová chuť nehodí a nebo je nutné sypké sladidlo (třeba v kokoskách), vezmu za vděk menším množství světlejšího třtinového cukru.
O zelenou barvu se postaral špenát. Odrazila jsem se od tohoto mechového dortu. Recepty sester Kajanových bývají dobře odladěné, najdete je i pod profilem low carb styl / Veselé avokádo.
… ” a vše doladil nejlepší máslový krém všech dob ” …
Vážně, co jsem objevila máslový krém odlehčený želatinou, tak málokdy používám jiný. Není hutný, krásně drží a dobře se s ním pracuje. Je prostě dokonalý. A dá se různě dochucovat, místo vody do něj můžete použít třeba ovocné pyré. Nicméně já jsem na hnědo-zelený dort se šachovnicovým vzorem chtěla krém neutrálnější chuti, vanilka to tedy jistila. Želatinu doporučuju pocházející z pasených krav, cena není v přepočtu na gramáž nijak strašlivá. Je to jen velké balení, ale v suchu vydrží načaté dlouho.
Zeleno-hnědý vojenský dort se šachovnicovým vzorem
Suroviny
Zelený korpus
- 400 g špenátu (mraženého neochuceného protlaku)
- 4 ks středních vajec
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce kokosového mléka (pokojové teploty)
- 100 g neodtučněné mandlové mouky
- 40 g kokosové mouky
- 1 lžička mleté vanilky
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
- 2 špetky jedlé sody
- nerafinovaná sůl
Hnědý korpus
- 4 ks středních vajec
- 2 lžíce medu
- 120 g neodtučněné mandlové mouky
- 10 g kokosové mouky
- 20 g nepraženého kakaového prášku
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
- 2 špetky jedlé sody
- nerafinovaná sůl
Vanilkový máslový krém
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce práškové želatiny
- 450 g másla (změklého)
- 90 g medu
- 1 lžička mleté vanilky
- 50 g špenátu (mraženého neochuceného protlaku)
- 2 lžíce nepraženého kakaového prášku
- nerafinovaná sůl
Postup
Zelený korpus
- Špenát nechejte rozmrznout a poté ho důkladně vymačkejte.
- Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a vmíchejte do nich kokosové mléko, vymačkaný špenát a vanilku.
- Na bílkový sníh nalijte žloutkovou směs a nasypejte mandlovou mouku smíchanou s kokosovou moukou, kypřicím práškem a jedlou sodou. Vše opatrně spojte dohromady v těsto, jemně, aby moc nekleslo.
- Těsto nalijte do dortové formy o průměru 18 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem (velmi dobře funguje kokosový olej).
- Pečte při 170 °C přibližně 50 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí špejle, těsto by se na ni po zapíchnutí nemělo lepit. Hotový zelený piškotový korpus nechejte úplně vychladnout.
Hnědý korpus
- Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a vanilkou.
- Na bílkový sníh nalijte žloutkovou pěnu a nasypejte mandlovou mouku smíchanou s kokosovou moukou, prosátým kakaem, kypřicím práškem a jedlou sodou. Vše opatrně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale zároveň aby v těstě nebyly žmolky.
- Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a pomastěte ho, nejlépe kokosovým olejem. Do připravené formy nalijte těsto.
- Pečte při 170 °C přibližně 45 minut. Jestli je kakaový korpus dostatečně upečený, vyzkoušejte stejně jako v případě zeleného těsta pomocí špejle. Hotový hnědý piškotový korpus nechejte také úplně vychladnout.
Vanilkový máslový krém
- Do malého kastrolku nalijte vodu a poprašte ji želatinou. Želatinu nechejte přibližně minutu nasáknout vodou a nabobtnat.
- Vodu s želatinou začněte za stálého míchání zahřívat. Jakmile se želatina rozpustí a je velmi horká, páří se z ní, ale ještě se nevaří, plotýnku vypněte. Nechejte chladnout.
- V ještě teplém roztoku želatiny rozmíchejte med, špetku soli a mletou vanilku. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Máslo vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání začněte tenkým praménkem přilévat rozpuštěnou želatinu. Zapracujte ji všechnu, vznikne hladký krém.
- Hotový krém rozdělte na čtvrtiny. Dvě čtvrtiny nechejte světlé. Do třetí čtvrtiny zašlehejte rozmražený vymačkaný špenát. A do poslední čtvrtiny vešlehejte po částech kakaový prášek.
Sestavení dortu
- Oba korpusy seřízněte vodorovně na stejnou výšku a každý z nich v polovině rozřízněte na dva pláty. Odkrojky a drobečky nevyhazujte, uchovejte je stranou.
- Pomocí nože (podél vhodně velkých talířků či misek) a nebo pomocí tvořítka na šachovnicové dorty rozřízněte každý ze čtyř piškotových plátů na 3 soustředné kruhy.
- Malý hnědý kruh po obvodu lehce potřete světlým krémem. Okolo něj položte střední zelený kruh a jeho obvod také zlehka natřete světlým krémem. A nasaďte na něj velký hnědý kruh. Stejným způsobem sestavte i druhou část korpusu v těchto barvách.
- Podobně poskládejte ještě poslední dvě části korpusu, Tentokrát ale začněte malým zeleným kruhem, pokračujte středním hnědým kruhem a zakončete to velkým zeleným kruhem.
- První část korpusu, na vnější straně zelenou, tence pomažte světlým krémem. Položte na ni část korpusu zvnějšku hnědou. Pokračujte opět světlým krémem, částí korpusu zvenku zelenou, světlým krémem a posledním korpusem, zvenku hnědým.
- Na celý povrch dortu rozetřete většinu zbylého světlého krému. Dort dozdobte světlým, zeleným a hnědým krémem a zelenými a hnědými odřezky a drobky, které jste si uschovali. Můžete přidat i figurky vojáků, vojenská vozidla apod.
- Hotový dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil. Přibližně 15 minut před servírováním ho ale z ledničky vyndejte, aby se vám dobře krájel. Pokud jste dodrželi pořadí vrstev, na řezu dortu se ukáže zeleno-hnědý šachovnicový vzor.
Tipy
Když jsem tento dort pekla, kruhy jsem z korpusů vyřezávala podle nádobí, které jsem našla doma a velikostně se mi hodilo. Pokud ale chcete dort se šachovnicovým vzorem péct opakovaně, mohlo by se vám hodit speciální tvořítko.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.