Zeleno-hnědý vojenský dort se šachovnicovým vzorem uvnitř

Klučicí dorty se mi vymýšlejí nejhůř. Příchuť si vybírá oslavenec a nebo nějakou z jeho oblíbených vyberu já, to není problém. Ale jak má dort vypadat, to už je trochu bojovka. A tento dort se šachovnicovým vzorem doslovně, navrchu byli vojáčci a barvy těsta i krému maskáčové. A povedlo se i překvapení, koukněte na řez dortem na konci receptu.

Béžová, hnědá a zelená barva vládly celému dortu, skrz naskrz, vše přírodní. Hnědá barva byla jasná, kakao. Volba padla na můj starší piškotový korpus (obsahující xylitol / erythritol). Upravila jsem ho, aby byl pevnější a víc kakaový. A také už kvůli riziku pro mikroflóru nepoužívám náhradní sladidla, vystačím si s ovocem a medem. Jen u receptů, kde se medová chuť nehodí a nebo je nutné sypké sladidlo (třeba v kokoskách), vezmu za vděk menším množství světlejšího třtinového cukru.

O zelenou barvu se postaral špenát. Odrazila jsem se od tohoto mechového dortu. Recepty sester Kajanových bývají dobře odladěné, najdete je i pod profilem low carb styl / Veselé avokádo.

… ” a vše doladil nejlepší máslový krém všech dob ” …

Vážně, co jsem objevila máslový krém odlehčený želatinou, tak málokdy používám jiný. Není hutný, krásně drží a dobře se s ním pracuje. Je prostě dokonalý. A dá se různě dochucovat, místo vody do něj můžete použít třeba ovocné pyré. Nicméně já jsem na hnědo-zelený dort se šachovnicovým vzorem chtěla krém neutrálnější chuti, vanilka to tedy jistila. Želatinu doporučuju pocházející z pasených krav, cena není v přepočtu na gramáž nijak strašlivá. Je to jen velké balení, ale v suchu vydrží načaté dlouho.

Zeleno-hnědý vojenský dort se šachovnicovým vzorem

Špenátový a kakaový korpus spojené vanilkovým máslovým krémem
Chod dezert
Kuchyně americká, evropská
Množství 12 porcí
Příprava 2 hodiny
Vaření 2 hodiny

Suroviny

Zelený korpus

  • 400 g špenátu (mraženého neochuceného protlaku)
  • 4 ks středních vajec
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce kokosového mléka (pokojové teploty)
  • 100 g neodtučněné mandlové mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • 2 špetky jedlé sody
  • nerafinovaná sůl

Hnědý korpus

  • 4 ks středních vajec
  • 2 lžíce medu
  • 120 g neodtučněné mandlové mouky
  • 10 g kokosové mouky
  • 20 g nepraženého kakaového prášku
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • 2 špetky jedlé sody
  • nerafinovaná sůl

Vanilkový máslový krém

  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce práškové želatiny
  • 450 g másla (změklého)
  • 90 g medu
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 50 g špenátu (mraženého neochuceného protlaku)
  • 2 lžíce nepraženého kakaového prášku
  • nerafinovaná sůl

Postup

Zelený korpus

  • Špenát nechejte rozmrznout a poté ho důkladně vymačkejte.
  • Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a vmíchejte do nich kokosové mléko, vymačkaný špenát a vanilku.
  • Na bílkový sníh nalijte žloutkovou směs a nasypejte mandlovou mouku smíchanou s kokosovou moukou, kypřicím práškem a jedlou sodou. Vše opatrně spojte dohromady v těsto, jemně, aby moc nekleslo.
  • Těsto nalijte do dortové formy o průměru 18 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem (velmi dobře funguje kokosový olej).
  • Pečte při 170 °C přibližně 50 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí špejle, těsto by se na ni po zapíchnutí nemělo lepit. Hotový zelený piškotový korpus nechejte úplně vychladnout.

Hnědý korpus

  • Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny s medem a vanilkou.
  • Na bílkový sníh nalijte žloutkovou pěnu a nasypejte mandlovou mouku smíchanou s kokosovou moukou, prosátým kakaem, kypřicím práškem a jedlou sodou. Vše opatrně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale zároveň aby v těstě nebyly žmolky.
  • Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a pomastěte ho, nejlépe kokosovým olejem. Do připravené formy nalijte těsto.
  • Pečte při 170 °C přibližně 45 minut. Jestli je kakaový korpus dostatečně upečený, vyzkoušejte stejně jako v případě zeleného těsta pomocí špejle. Hotový hnědý piškotový korpus nechejte také úplně vychladnout.

Vanilkový máslový krém

  • Do malého kastrolku nalijte vodu a poprašte ji želatinou. Želatinu nechejte přibližně minutu nasáknout vodou a nabobtnat.
  • Vodu z želatinou začněte za stálého míchání zahřívat. Jakmile se želatina rozpustí a je velmi horká, páří se zní, ale ještě se navaří, plotýnku vypněte. Nechejte chladnout.
  • V ještě teplém roztoku želatiny rozmíchejte med, špetku soli a mletou vanilku. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Máslo vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání začněte tenkým praménkem přilévat rozpuštěnou želatinu. Zapracujte ji všechnu, vznikne hladký krém.
  • Hotový krém rozdělte na čtvrtiny. Dvě čtvrtiny nechejte světlé. Do třetí čtvrtiny zašlehejte rozmražený vymačkaný špenát. A do poslední čtvrtiny vešlehejte po částech kakaový prášek.

Sestavení dortu

  • Oba korpusy seřízněte vodorovně na stejnou výšku a každý z nich v polovině rozřízněte na dva pláty. Odkrojky a drobečky nevyhazujte, uchovejte je stranou.
  • Pomocí nože (podél vhodně velkých talířků či misek) a nebo pomocí tvořítka na šachovnicové dorty rozřízněte každý ze čtyř piškotových plátů na 3 soustředné kruhy.
  • Malý hnědý kruh po obvodu lehce potřete světlým krémem. Okolo něj položte střední zelený kruh a jeho obvod také zlehka natřete světlým krémem. A nasaďte na něj velký hnědý kruh. Stejným způsobem sestavte i druhou část korpusu v těchto barvách.
  • Podobně poskládejte ještě poslední dvě části korpusu, Tentokrát ale začněte malým zeleným kruhem, pokračujte středním hnědým kruhem a zakončete to velkým zeleným kruhem.
  • První část korpusu, na vnější straně zelenou, tence pomažte světlým krémem. Položte na ni část korpusu zvnějšku hnědou. Pokračujte opět světlým krémem, částí korpusu zvenku zelenou, světlým krémem a posledním korpusem, zvenku hnědým.
  • Na celý povrch dortu rozetřete většinu zbylého světlého krému. Dort dozdobte světlým, zeleným a hnědým krémem a zelenými a hnědými odřezky a drobky, které jste si uschovali. Můžete přidat i figurky vojáků, vojenská vozidla apod.
  • Hotový dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil. Přibližně 15 minut před servírováním ho ale z ledničky vyndejte, aby se vám dobře krájel. Pokud jste dodrželi pořadí vrstev, na řezu dortu se ukáže zeleno-hnědý šachovnicový vzor.

Tipy

Pokud se krém během šlehání začne srážet, pokračujte dál ve šlehání a želatinový roztok přidávejte pomaleji. Vše se spojí, nebojte.
Jestliže začne být krém během šlehání moc teplý a řídký, neděje se nic hrozného. Přestaňte šlehat a rozdělaný krém uložte do ledničky, než dostatečně zhoustne. Pak pokračujte ve šlehání a přidávání rozpuštěné ochucené želatiny.
Špenát do těsta i do krému vymačkejte opravdu důkladně, aby nebyl piškot příliš vlhký a krém netekl, nebo se nesrazil.

Když jsem tento dort pekla, kruhy jsem z korpusů vyřezávala podle nádobí, které jsem našla doma a velikostně se mi hodilo. Pokud ale chcete dort se šachovnicovým vzorem péct opakovaně, mohlo by se vám hodit speciální tvořítko.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.

Sdílet: