Zahřátím zhoustlý krém z mléka a vajec znali již starověcí Římané. To až poslední desetiletí nahradila výživný žloutkový pudink jeho levnou imitací ze škrobu, který nemá ke zdraví moc čím přispět. A navíc ani na dlouho nezasytí. Zapomeňme tedy na trvanlivý prášek v pytlíku a pojďme to zkusit poctivě postaru. Možná se bojíte salmonelózy? A víte, že vám hrozí přibližně osmkrát větší riziko nákazy ze syrové zeleniny a ovoce? Rozhodnutí nechám na vás.
Záleží jen na vašich chutích a toleranci mléčných výrobků, zda „uvaříte“ žloutkový pudink z kokosového mléka, z másla a nebo ze šlehačky. Já střídám první dvě varianty. A někdy zkusím ochucení citrónem či čokoládou, jakmile odladím poměry surovin, recepty na tyto pudinky přidám.
A co je vlastně tak skvělého na vejcích? Kromě případné alergie snad vše. Základem je ale jíst je včetně žloutků. Vajíčka jsou naprosto přirozená surovina, dobře stravitelná a přitom sytivá a výživově bohatá. Obsahují totiž dostatek kvalitních bílkovin, zdravých tuků a naopak málo sacharidů. Jsou dobrým zdrojem hotového vitamínu A, na přeměnu betakarotenu z rostlinných zdrojů na vitamín A se nelze spoléhat, ani za nejlepších podmínek dosahuje nanejvýš 35 procent, obvykle spíš řádově v pouhých jednotkách procent.
Ve vejcích najdete i tělu potřebný cholesterol, antioxidanty, vitamíny skupiny B, D, E a K a omega-3 mastnou kyselinu DHA. Obvykle jich je více ve vajíčkách od slepic z venkovního chovu, díky přirozené stravě drůbeže a vystavení slunci. Z minerálů si zaslouží zmínit selen a jód. A rozhodně nesmíme zapomenout na vitamínům B příbuzný a donedávna opomíjený cholin. Je svými funkcemi v organizmu podobný folátu. Snižuje riziko vzniku rozštěpů u plodu během těhotenství a je nezbytný pro tvorbu membrán a dobrý vývoj mozku. Jeho druhým největším zdrojem po vejcích jsou játra.
… ” vaječné žloutky jsou prostě skvělá a vysoce výživná potravina ” …
Pokud se chcete dozvědět o opravdu zdravém přirozeném jídle víc, můžu jedině doporučit knížku od týmu doktora Tima Noakese Superjídlo pro superděti. A již brzy by měl být k sehnání český překlad knihy nutriční terapeutky Lily Nichols To pravé jídlo při těhotenské cukrovce (v originále Real Food for Gestational Diabetes) od Nakladatelství Altenberg. Myslím si, že to je právě takový druh literatury, kterou by si měla pořídit každá nastávající maminka. A to nejlépe ještě před otěhotněním (škoda, že ty knihy vycházejí až teď, když už mám děti na světě).
Vanilkový žloutkový pudink
Suroviny
- 6 ks velkých žloutků
- 8 lžic kokosového mléka (bez aditiv)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup
- V malém kastrůlku rozšlehejte metličkou žloutky s vanilkovým extraktem a kokosovým mlékem.
- Kastrůlek umístěte do těsně pod bodem varu udržované vodní lázně (nebo, pokud vaše varná deska umožňuje jemnou regulaci, postavte kastrůlek přímo na plotýnku vařiče zapnutou na slabý výkon) a začněte žloutkovou směs pomalu a opatrně za stálého míchání metličkou zahřívat.
- Směs v kastrůlku stále míchejte a zahřívejte, až pudink zkrémovatí a zhoustne. Ale nepřežeňte to s teplotou a nebo s dobou zahřívání, aby se žloutky nesrazily.
- Hotový pudink podávejte s trochou ovoce, můžete ho ozdobit i nasekanými mandlemi či pistáciemi. Chutná dobře teplý i studený.
Tipy
Nenapadá vás, co provést se zbylými bílky? Můžete je uchovat v lednici a postupně přidávat do omelet či míchaných vajec. Další možností je upéct low carb kmínový chlebík či bílkové škvarkové placky. Výhoda je, že ani jedno nemusíte sníst hned. Nakrájené plátky můžete zamrazit.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.