Články o stravě

Do kávy přidáváme pravidelně. Nemáme ani tušení, jak moc nám škodí

Káva? Milujeme ji, ale při pomyšlení na tento nápoj v jeho základní verzi, tedy bez jakýchkoli přísad, se mnozí z nás trochu zlobí. Používáme mléko, rostlinné nápoje, cukr, sladidla, koření…. seznam přísad je dlouhý, ale ne všechny jsou zdraví prospěšné.

Vůně, chuť, síla a vlastnosti kávy úzce souvisí s přídatnými látkami. Je lepší zvolit cukr nebo sladidlo? Může staromódní sušená smetana nahradit mléko? Zde se objevuje mnoho pochybností.

Mléko nebo smetana do kávy – co je zdravější?

Káva s mlékem je velmi oblíbená. Pokud nemáte rádi výraznou chuť kávy, můžete do ní bez obav přidat čerstvé nízkotučné mléko. kravské. Je zdrojem cenného vápníku, vitaminu D3 a bílkovin. Odborníci na výživu upozorňují, že káva s několika lžícemi mléka je dobrou volbou za předpokladu, že ji dodatečně nesladíte. Zastánci bílé kávy by se však měli vyhnout smetaně v prášku. I když ji můžete mít v kuchyňské skříňce vždy po ruce bez obav, že se zkazí, její složení není nic dobrého. Často obsahuje karagenan, hydrogenované tuky, glukózo-fruktózový sirup a protispékavé látky. Pasterizované mléko opravdu vydrží dlouho čerstvé, proto je lepší si sušené smetany odpustit v jeho prospěch.

Je lepší zvolit do kávy rostlinné mléko?

Podle mnohých jsou rostlinné nápoje, například ovesné, zdravější alternativou živočišného mléka. Je však důležité zkontrolovat složení rostlinných nápojů dostupných v obchodě. Dobrý výrobek má krátké složení, bez cukru, sladidel, glukózo-fruktózového sirupu nebo umělých rostlinných tuků. Teoreticky je v něm obsažena pouze hlavní surovina (např. rýže, ovesné vločky, ořechy) a vodou. Ve výrobcích z obchodů budou samozřejmě vždy nějaké konzervační látky, špetka soli a přidaný vápník. Složení těchto výrobků by však mělo být krátké.

Káva se sladidly?

Cukr je bezcenná výživová přísada a stačí jedna lžička přidaná do ranní kávy. káva výrazně zvyšuje hladinu glukózy. Pravidelné pití sladké kávy s může vést ke zdravotním problémům souvisejícím s obezitou. Ke sladidlům, ačkoli jsou nízkokalorická a lidé držící dietu je snadno používají, je také třeba přistupovat opatrně. Syntetická sladidla, jako je aspartam, je lepší hned vyškrtnout. Naopak přírodní sladidla, jako je stévie, xylitol nebo erytrol, lze používat s mírou.

Smetana nebo sirup

Smetana přidávaná do kávy, ať už šlehaná doma nebo ve spreji, je vysoce kalorická a nezdravá. Lepším doplňkem by byl kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny. Ochucené sirupy, i když jsou k dostání v mnoha variantách, jsou plné cukru a umělých aromat. Je lepší se jim vyhnout a sáhnout po přírodních přísadách, jako je med, koření nebo kakao.

Leave a Response