Články o stravě

Obsahuje vitamíny, zinek a železo. Každý by měl poznat „zelené zlato“

 

Někdy se zdá, že odborníci na výživu vedou věčnou válku proti tukům. To však není pravda. Je to jeden ze tří pilířů správné stravy. Jen je důležité vybrat si ty správné.

Dýňový olej – zelené zlato

Rostlinný olej je víc než jen způsob, jak zajistit, aby se jídlo nepřichytilo k pánvi a trochu „klouzalo“ v jídle. Je také zdrojem základních živin pro naše tělo. Ne všechna olejnatá semena jsou však stejně zdraví prospěšná a svůj podíl na tom má i způsob jejich zpracování.

Proto se vyplatí věnovat pozornost dýňový olej. Je to jedna z nejzdravějších voleb v celém olejovém světě. Její pravidelná konzumace může našemu zdraví prospět v mnoha ohledech.

K čemu je dobrý dýňový olej

Kvalitní dýňový olej je silně zelená olejovitá tekutina, která se lisuje ze sušených dýňových semen na začátku podzimu. Protože je lisovaný za studena, zachovává si řadu složek důležitých pro naše zdraví. Mezi ně patří např. vitamíny A, B a E. Existují také mikroživiny. Dýňový olej je skvělým zdrojem zinku, železa, draslíku, hořčíku a fosforu v našem dieta. Jak se na rostlinný olej sluší, dodává našemu tělu nenasycené mastné kyseliny, tedy ty, které mají nejvíce zdraví prospěšných účinků.

V praxi to znamená, že pravidelná konzumace takového oleje pomáhá reguluje kardiovaskulární systém a posiluje imunitní systém organismu.. Vitamíny A a E jsou také zodpovědné za vyhlazování, hydrataci a regeneraci pokožky. Takový olej má také protizánětlivé účinky.

Nesmažte na dýňovém oleji

Přitom je nutné pamatovat na jednu věc: dýňový olej, stejně jako ostatní panenské oleje, není vhodný ke smažení.. Snadno se pak připaluje a uvolňují se z něj škodlivé látky. Nejlepší je sníst ho asi 2 čajové lžičky denně, ale pouze studený, přímo z lahve.

Chcete-li využít jeho zdraví prospěšné účinky, stačí ho pít po lžičkách. Není to však taková zábava, jako když jím posypete listy salátu nebo z něj uděláte základ zálivky. Můžete také přidat trochu na povrch polévky smetana (např. dýňový!), a dokonce i ochucujte jím zmrzlinu. Skvělou svačinkou je také, když se nalije na talířek a podává s čerstvě upečeným chlebem, do kterého se namáčí. Taková svačinka je skutečným požitkem s užitkem.

dýňový olej

Leave a Response