Články o zahradničení

Jedno balení stačí: ošetřete brambory po vykopání – zůstanou čerstvé po celou zimu.

Skladování brambor je skutečné umění, které vyžaduje znalosti a zkušenosti. Aby byla vaše úroda po celou zimu spokojená, je důležité dodržovat několik klíčových doporučení, která pomohou udržet hlízy v perfektní kondici.

Začněte správnou sklizní brambor. Hlízy vykopávejte za suchého počasí, abyste se vyhnuli houbovým chorobám s mokrou půdou. Tím zabráníte pozdějšímu zahnívání brambor. Po sklizni je třeba brambory důkladně usušit na větraném místě. Tím se vyhnete plísním a dalším potížím.

Ideálním místem pro skladování brambor je chladná a suchá místnost s teplotou +2 až +4 stupně a vlhkostí kolem 80-90 %. Důležité je udržovat místnost tmavou, aby hlízy nezelenaly a nevytvářel se v nich toxický solanin. Před uskladněním by měly být brambory ošetřeny přípravky s užitečnými mikroorganismy, jako je trichoderma a hajní bacil. To pomůže zabránit hnilobě a uchovat hlízy.

Hlízy by se měly před uskladněním zkontrolovat a roztřídit. Brambory skladujte v dřevěných bednách nebo přepravkách, které umožňují dobré větrání. Pokud nemáte sklep, můžete brambory v chladnějších měsících skladovat v chladničce nebo na balkoně. Používejte papírové sáčky, abyste zabránili hnilobě. Brambory lze skladovat s řepou, která absorbuje přebytečnou vlhkost a zabraňuje hnilobě hlíz.

Dodržováním těchto rad můžete udržet brambory v perfektní kondici po celou zimu.

Leave a Response