Články o zahradničení

Můj dědeček je vždycky házel do pytle s bramborami. Nikdy nevyklíčily a byly pevné až do jara.

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Většina z nás je doma skladuje. Stává se, že po několika dnech začnou klíčit. Tomu lze předejít. Stačí dát do sáčku nějaké ovoce a brambory zůstanou déle čerstvé.

Brambory jsou nesporným králem zeleniny zejména v naší zemi. Lze ji vařit, péct, smažit nebo použít k přípravě nudle, knedlíky nebo palačinky. Možnosti jsou téměř nekonečné. Není tedy divu, že většina z nás má doma alespoň několik hlíz.

Přestože jsou brambory považovány za odolné, nesprávně skladované brambory mohou začít předčasně rašit. začít klíčit nebo dokonce hnít. Jak skladovat brambory, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Naučte se jednoduchý trik.

Jak skladovat brambory v domácnosti?

Brambory lze koupit v každém obchodě. Obvykle se prodávají ve velkých 1,5 kg nebo 3 kg pytlích. Používáme pouze jejich část. Zbytek přistane V kuchyňské skříňce nebo na balkoně.. Mohlo by se zdát, že je to dobré místo, protože je tam sucho a tma, ale pravdou je, že teplota v nich je příliš vysoká. Zejména v jarním a zimním období.

Vysoká teplota urychluje rozpadové procesy a způsobuje, že se na bramborách objevují charakteristické klíčky. Takové hlízy již nejsou vhodné ke konzumaci. Jak skladovat brambory v domácnosti? Dodržujte tři pravidla. První se týká místa skladování. Mělo by být tmavé a relativně chladné. Pokud máte možnost, skladujte je ve sklepě nebo v tmavé technické místnosti.

Bydlíte v panelovém domě? Umístěte je do skříně, například na chodbě., která je vzdálená od zdroje tepla nebo slunečního světla. Uchovávány v takových podmínkách zůstanou čerstvé až po dobu několika desítek dní.

Vložte je do sáčku s bramborami. Zůstanou čerstvé déle

Správné místo je postoj. Důležitý je také materiál, ve kterém brambory skladujete. Musí být lehké a prodyšné, aby měla zelenina stálý přístup k čerstvému vzduchu. Vhodné jsou jak plátěné, tak jutové pytle s hustou vazbou. Můžete je také uložit do dřevěné bedny, přičemž dbejte na to, aby hlízy měly dostatek prostoru.

Existuje však způsob, jak jejich čerstvost ještě prodloužit. Stačí, když přihodit do brambor několik jablek. Ovoce produkuje etylen, látku, která zpomaluje hnilobné procesy a zabraňuje klíčení. Dodržujte tato pravidla a vaše brambory zůstanou dlouho čerstvé.

Leave a Response