Články o zahradničení

Vlašské ořechy v příštím roce budou jen obrostlé plody, což by mělo být hotovo před prvním chladným počasím.

Ještě nedávno neměli zahrádkáři s ořechy žádné problémy, ořechy dávaly tolik, že stačily pro rodinu i na prodej, ale v posledních letech se situace dramaticky změnila. A důvodem je nebezpečná choroba zvaná marsonie neboli bakteriální skvrnitost. Právě tato choroba je pro vlašské ořechy nejškodlivější.

Marsonia stávkuje plody, listy, mladé výhonky. Onemocnění se projevuje hnědými skvrnami, které se objevují zpravidla v druhé polovině léta.

Nejúčinnější pro ořešák budou moderní přípravky s obsahem mědi, nikoliv však dnes již zastaralá směs Bordeaux. Existuje dostatek analogů: V současné době je k dispozici několik dalších přípravků: Kuproxat, Oxyhom, Blue Bordeaux. Lze je rychle naředit a ošetřit najednou. Například přípravek Median Extra je schválen pro použití v ekologické produkci. Je povinné používat lepidlo.

Ošetření by mělo být prováděno od začátku vegetačního období. Pokud byste neměli čas, zahradníci doporučují ošetřit stromy na začátku podzimu. A výsledek můžete před zimováním napravit ještě jedním ošetřením – tříprocentním síranem železitým s jedním procentem močoviny. Takový postřik by měl být proveden na podzim, kdy již začalo opadávat listí.

Je třeba připomenout, že hlavním místem hibernace choroby je spadané listí a spadané ovoce, které musí být nutně shromážděno a odstraněno z místa, pokud se tak nestane, pak se brzy na jaře začnou spory marsonie zvedat na strom a vy opět zůstanete bez plodiny.

Leave a Response