Blog

Dědeček odhalil trik, co přidat do brambor, aby neklíčily a byly dlouho čerstvé.

Brambory jsou zejména u nás nesporným králem zeleniny. Dají se vařit, péct, smažit nebo z nich dělat nudle, noky či placky. Možnosti jsou téměř nekonečné. Není divu, že většina z nás má doma alespoň několik hlíz.

Přestože jsou brambory považovány za odolné, při nesprávném skladování mohou začít předčasně chřadnout. klíčit nebo dokonce hnít. Jak skladovat brambory, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Naučte se jednoduchý trik.

Jak doma skladujete brambory?

Brambory můžete koupit v každém obchodě. Obvykle se prodávají ve velkých 1,5 kg nebo 3 kg pytlích. Používáme z nich jen část. Zbytek skončí v kuchyňské skříňce nebo na balkoně.. Může se zdát, že je to dobré místo, protože je tam sucho a tma, ale pravdou je, že teplota je příliš vysoká. Zejména na jaře a v zimě.

Vysoké teploty urychlují hnilobné procesy a způsobují charakteristické klíčky na bramborách. Takové hlízy již nejsou vhodné ke konzumaci. Jak v domácnosti skladujete brambory? Dodržujte tři pravidla. První z nich se týká skladovacího prostoru. Měl by být tmavý a relativně chladný. Pokud můžete, skladujte je ve sklepě nebo v tmavé technické místnosti.

Bydlíte v panelovém domě? Uložte je do skříně, např. na chodbě, které jsou chráněny před teplem nebo slunečním zářením. V těchto podmínkách vydrží čerstvé až dvanáct dní.

Vložte je do pytle na brambory. Zůstanou čerstvé déle

Správné místo je postoj. Důležitý je také materiál, ve kterém brambory skladujete. Musí být lehký a prodyšnýaby měla zelenina stálý přístup k čerstvému vzduchu. Vhodné jsou lněné i jutové pytle s hustou vazbou. Případně je můžete umístit do dřevěné bedny a dbát na to, aby hlízy měly dostatek prostoru.

Existuje však způsob, jak jejich čerstvost ještě prodloužit. Stačí přihodit do brambor několik jablek. Ovoce produkuje etylen, látku, která zpomaluje hnilobné procesy a zabraňuje klíčení. Dodržujte tato pravidla a vaše brambory zůstanou dlouho čerstvé.

Leave a Response