Články o stravě

Semena melounu stojí za to jíst. Řekneme vám proč

Když jíte meloun, máte tendenci vyplivovat jeho semínka? Možná byste měli zvážit, jestli to opravdu stojí za to. Tato malá černá semínka jsou nejen jedlá, ale také nesmírně prospěšná pro naše zdraví.

Od mýtu k vědě: Semena melounu jsou cenným zdrojem živin

Pamatujete na dětská varování, že spolknutá semínka melounu vám mohou růst v žaludku? Dnes již víme, že jde o nepodložený mýtus. Naopak melounová semínka jsou plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo.

Melounová semínka – skrytý poklad mezi superpotravinami

Melounová semínka se také řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny s mimořádně příznivým vlivem na zdraví. V mnoha zemích, například na Blízkém východě, se tato semena běžně zpracovávají na mouku, olej nebo různé pochutiny. Přesto zde často končí v popelnici. Možná vás překvapí, že jejich chuť je lehce nahořklá, s oříškovým nádechem.

Melounová semínka jsou sice kalorická – 100 gramů obsahuje až 557 kcal – ale obsahují i ​​zdravé tuky, polynenasycené mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny. Tyto látky jsou důležité pro podporu srdce, ochranu před infarktem a mozkovou mrtvicí a snížení „špatného“ cholesterolu. Je však důležité semínka důkladně rozžvýkat, jinak se jejich blahodárné vlastnosti nevyužijí.

Zdravotní přínosy semen melounu

Melounová semínka jsou skutečnou zásobárnou prospěšných látek. Obsahují hořčík, železo a draslík, které jsou nezbytné pro správnou činnost srdce a kardiovaskulárního systému. Díky obsahu argininu, užitečné aminokyseliny, mohou přispět i ke snížení krevního tlaku.

Tato semena jsou také bohatá na antioxidanty, které chrání proteiny a DNA před poškozením volnými radikály, což může snížit riziko rakoviny, cukrovky a předčasného stárnutí pokožky.

Proč zařadit semínka melounu do svého jídelníčku?

Melounová semínka jsou také bohatým zdrojem kyseliny listové, která podporuje vývoj mozku, růst buněk a další životně důležité procesy v těle. Přírodní medicína využívá melounová semínka v boji proti plísním, kožním onemocněním, alergiím a žaludečním vředům.

Pokud chcete zlepšit své zdraví, zvažte přidání semínek vodního melounu do vaší každodenní stravy. Tyto malé černé poklady se mohou stát velkým přínosem pro vaše tělo.

Leave a Response